Papagalul Pesquet, Psittrichas fulgidus, supranumit papagalul Dracula sau papagalul vulturesc este o pasare endemica in Noua Guinee, care isi duce traiul in padurile ecuatoriale dese de pe dealurile si muntii acestei insule din Oceanul Pacific, la altitudini cuprinse intre 500 si 1800m.
Penajul de culoare gri-negru, impreuna cu capul golas si negru si ciocul mare, incovoiat si tot negru, alturi de abdomenul si aripile mediane de un rosu aprins, dau acestui papagal un aspect gotic, oarecum infricosator, de vampir imbracat cu o capa neagra inmuiata in sange. Acest aspect i-a adus, probabil, porecla de “papagal Dracula”.
Pe de alta parte, capul golas si ciocul lung, incovoiat dau acestui papagal un profil mai degraba vulturesc, de unde si numele alternativ de “papagal vulturesc”. Numele determina deseori o confuzie intre aceasta specie si Pyrilia vulturina, specie de papagali originara din Brazilia, care are si ea ciocul incovoiat si fața golasa, dar este de culoare verde vibrant.
Asadar, papagalul Dracula, unic membru al genului Psittrichas, este o pasare destul de mare, care atinge aprope jumatate de metru lungime totala, de la cap pana la varful cozii, cantarind aproape 1 kg. Acest papagal se hraneste exclusiv cu doar cateva specii de smochine, cu mango si cateva flori. Fața lipsita de pene il ajuta sa consume mancarea sa preferata fara a-si incalci penajul cu pulpa dulce a fructelor.
Papagalul Pesquet, cu o speranta de viata de circa 20-40ani, este o specie sociabila, traind in grupuri de pana la 20 de indivizi, camuflati in padurile ecuatoriale foarte umede si constant invaluite de aburi si nori. Dimorfismul sexual este evident, doar masculii avand o pata de culoare rosie in spatele ochilor. Nu se cunosc foarte multe detalii despre comportamentul de reproducere al acestui papagal, se stie doar ca femela depune unul sau doua oua in cuiburi construite in scorburi adanci si le cloceste pentru aproximativ o luna, timp in care este hranita de mascul.
Papagalul Dracula vocalizeaza strident, scotand sunete asemanatoare unor scrasnituri sau mormaieli. Aici puteti asculta cateva vocalizari puternice ale acestui papagal.
Nu se stie cu exactitate cate exemplare mai exista in natura, dar se apreciaza ca aproximativ 20.000. Din pacate, acest papagal este vanat pentru penele sale frumoase (folosite pentru ornamentatii), pentru contrabanda cu animale de companie sau chiar pentru carne. Din aceste motive, dar si datorita restrangerii habitatului, specia este catalogata ca vulnerabila pe lista rosie IUCN a speciilor amenintate cu disparitia. Astfel, legal, detinerea speciei este interzisa, ea putand fi vazuta doar in cateva gradini zoologice din lume.
Publicat la: 19-10-2021
Distribuie: Tweet