Papagalul Nanday (cu gluga neagra) - Nandayus nenday | 4animale.ro

Papagalul Nanday (cu gluga neagra) - Nandayus nenday

Ingrijire Papagali

Nandayus nenday

Vestit pentru inteligenta si sociabilitatea sa, dar si pentru faptul ca este foarte galagios, papagalul Nanday (cu gluga neagra)Nandayus nenday – este o pasare de companie des intalnita si indragita in SUA. Specia este originara din America de Sud (Bolivia, Brazilia, Paraguay, Argentina, Mato Grosso), dar populatii de papagali Nanday in libertate au fost observate si in America de Nord (Florida, California). In captivitate se intalnesc si hibrizi obtinuti din incrucisarea cu specia Aratinga solstitialis. Aceasta practica de hibridizare nu trebuie insa incurajata.

Papagalul Nanday se distinge prin corpul sau suplu si coada lunga. Penajul este verde, iar penele de zbor si coada sunt tivite cu negru si albastru. Papagalii Nanday au masca faciala si capul de culoare neagra, de unde si numele de papagal cu gluga neagra. Ciocul este negru si picioarele sunt bej-maronii. Pe coapse prezinta pene de culoare rosu-portocalie, iar ochii sunt caprui inchis. Papagalii Nanday ating lungimi de 30-31cm, greutati de 140-150g si traiesc aproximativ 25-45 de ani.

In habitatul lor natural papagalii Nanday traiesc de obicei in mici grupuri de 6-40 de exemplare, preferand savanele, dar si zonele impadurite din apropierea asezarilor umane, unde petrec mult timp in copaci sau pe pamant, scormonind dupa hrana. Se aduna deseori si in stoluri de circa 300 de exemplare, de multe ori impreuna cu papagalul calugar (Myiopsitta monachus), putand cauza distrugeri serioase zonelor cultivate. Semintele, fructele, grauntele, vegetalele si chiar micile insecte si larvele alcatuiesc dieta lor in natura. Papagalul Nanday este monogam formand legaturi stranse cu partenera sa, fara a prezenta totusi manifestarile afectuoase specifice nimfelor, de exemplu. Ambii parinti se vor ocupa de hranirea si cresterea puilor.

Diferentierea vizuala a sexului unui Nanday este imposibila, singura modalitate de distingere a femelei de mascul fiind metoda ADN sau chirurgicala (endoscopia). Papagalii Nanday ating maturitatea sexuala la varsta de 3 ani. Puii au penajul mai pal colorat decat adultii, au ciocul negru in intregime si coada mai scurta. Adultii prezinta pe marginea ciocului o banda maro inchis.

Ca pasari de companie, papagalii Nanday sunt cautati pentru inteligenta si voiosia lor. Totusi, ei nu sunt pasari recomandate pentru oricine. Nanday este zgomotos, tipa si are o voce puternica, rasunatoare. Este un papagal care are nevoie de foarte multa atentie si stimulare mentala pentru a evita dezvoltarea unor probleme comportamentale. Iubesc sa zboare si aceasta placere nu trebuie sa le fie rapita caci ii va face nefericiti. Papagalul Nanday este foarte inteligent si poate fi invatat sa vorbeasca, dar si sa execute diverse trucuri sau giumbuslucuri. El are un obicei cel putin ciudat, sa adoarma culcat pe spate, cu picioarele in sus. Stapanul care isi observa pentru prima data papagalul in aceasta pozitie se poate speria, dar acest obicei nu trebuie descurajat, el face parte din comportamentul natural al unui Nanday.

Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor papagali Nanday nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate.

Papagalul Nanday poate fi gazduit in voliere impreuna cu alte specii de papagali de aceleasi dimensiuni (ex: papagalul calugar) deoarece este destul de tolerant si prietenos. Ideal este sa aveti o pereche de Nanday pe care sa o gazduiti intr-o voliera deoarece vor fi nefericiti intr-un spatiu restrans.

Publicat la: 10-04-2008
Distribuie: Tweet