Cum sa construim jucarii pentru papagali. VIDEO | 4animale.ro

Cum sa construim jucarii pentru papagali. VIDEO

Ingrijire Papagali

Papagal Jako

Papagalii sunt creaturi extrem de inteligente. In habitatul lor natural ei isi petrec timpul cautandu-si hrana, evitand pradatorii, cercetand imprejurimile si gasindu-si locuri potrivite pentru a-si construi cuibul. Toate aceste activitati ii ajuta sa isi dobandeasca si pastreze sanatatea fizica si mentala necesare pentru a putea supravietui.

In captivitate, adica in casele noastre, papagalii nu au nevoie sa-si foloseasca abilitatile nici pentru a-si cauta hrana (pe care o gasesc intr-un bol in colivie), nici pentru a se feri de pradatori (care nu exista), nu au nici imprejurimi de cercetat si nici nu isi cauta locuri pentru a-si amenaja cuibul.

Asadar, faptul ca papagalul nostru are la dispozitie tot ce are nevoie, fara a depune niciun efort, poate declansa probleme atat fizice, cat si de comportament. Lipsa de activitate fizica, completata cu hrana mereu disponibila poate duce la obezitate, problema des intalnita. De asemenea, lipsa de stimulare mentala poate determina plictiseala si frustrare la papagalul dumneavoastra, ceea ce se poate concretiza in comportamente indezirabile (tipat, smulsul penelor etc).

Astfel, o idee foarte buna este introducerea jucariilor in colivia papagalului. In petshopuri se gasesc multe tipuri de jucarii, insa putem construi si noi unele, poate nu atat de frumoase ca cele din magazine, dar pe care papagalul le va aprecia cel putin la fel de mult. De fapt, de cele mai multe ori, papagalii vor aprecia jucariile cele mai simple. Cateva puncte importante despre materialele din care pot fi confectionate jucariile in casele noastre gasiti aici.

Daca va hotarati sa construiti jucarii pentru companionul vostru inaripat, este important sa analizati intai problema dimensiunii jucariei in raport cu cea a papagalului. De exemplu, jucariile prea mari pot parea infricosatoare unui perus, iar cele prea mici pot avea parti care pot fi inghitite de un papagal Jako, cauzand probleme.

De asemenea, este bine sa va ganditi si la tipul de jucarie pe care vreti sa o construiti, mai exact, la efectul pe care il va avea asupra papagalului. Astfel, exista jucarii care stimuleaza abilitatile de cautare a hranei, jucarii pentru exersarea ciocului si a abilitatilor de “maruntire”, jucarii doar pentru amuzament etc.

Iata ce materiale, disponibile in orice casa sau usor de gasit, puteti folosi pentru a construi jucarii:
- hartie simpla, coli A4
Hartia poate parea plictisitoare omului, dar pentru papagal, chiar si cateva bucatele atarnate in colivie sunt interesante si numai bune de “rontait”.
- carti vechi, pe care nu le mai cititi
Papagalii vor fi fericiti sa rupa cu ciocul bucatele de hartie din carti vechi, pe care nu le mai citeste nimeni.
- coliere de plastic (soricei)
Acestea sunt din plastic foarte dur si pot fi folosite pentru a lega diferite obiecte de joaca pentru papagali.
- un pachet de carti de joc
Cartile de joc pot fi gaurite si atarnate prin colivie sau pot fi indoite si modelate in diferite forme.
- cutii de carton (nevopsite, neimprimate)
Cartonul pote fi taiat in diferite forme si agatat pe undeva sau combinat cu alte materiale in diverse moduri.
- bete de la inghetata pe bat
- sireturi (nevopsite)
- sfoara (ideala este cea de sisal)
Poate fi folosita pentru a atarna diverse alte jucarii sau chiar pentru a confectiona ciucuri.
- role de la hartia igienica sau de la prosoape de hartie

Cat despre tipurile de jucarii pe care le puteti construi, iata cateva idei:
- scarite
- leagane
- cutii/cuiburi
- noduri si ciucuri.

In filmuletele de mai jos, pot fi vazute diferite jucarii construite din materiale diverse:

 

Publicat la: 26-06-2021
Distribuie: Tweet