Desi pare greu de crezut, obezitatea la papagalii de companie este destul de des intalnita si ea poate afecta toate speciile de papagali. Companionii nostri inaripati sunt "condamnati" sa isi petreaca viata inchisi intr-un spatiu restrans, care nu le permite sa faca miscare asa cum ar trebui pentru a-si mentine sanatatea. Mai mult decat atat, uneori ei au si aripile taiate, fapt care le restrange si mai mult libertatea de miscare.
La caini si pisici obezitatea este definita ca o depasire cu 15% a greutatii corporale ideale. In cazul pasarilor nu s-a stabilit clar o astfel de definitie, dar cea generala ne poate oferi o linie de ghidaj destul de corecta.
Cauzele obezitatii la papagali
La fel ca in cazul oamenilor, obezitatea apare in cazul in care papagalul nostru mananca mai multe calorii decat poate arde. Spre deosebire de rudele din salbaticie, papagalii de companie nu au posibilitatea sa faca atat de multa miscare fizica. Ei nu trebuie sa zboare pentru a-si cauta hrana si nici pentru a se apara de pradatori. In aceste conditii, numarul de calorii pe care il arde un papagal de companie este foarte mic. In plus, de multe ori alimentatia papagalilor nostri este foarte dezechilibrata, fiind constituita numai din seminte si tot felul de "gustari" nesanatoase. Semintele nu numai ca nu ofera necesarul de vitamine si minerale, dar au un continut ridicat de grasimi. Aceste grasimi ofera semintelor un gust bun, de aceea sunt foarte preferate de papagali. Astfel, o dieta prea bogata in grasimi, combinata cu miscare fizica insuficienta predispune papagalul la obezitate.
Papagalii pot deveni obezi si ca urmare a plictiselii. Papagalii sunt animale dotate cu o inteligenta deosebita, inteligenta care trebuie stimulata pe masura pentru a evita aparitia unor probleme comportamentale, cum ar fi ingestia neconstrolata de hrana.
Cum recunoastem un papagal obez?
Poate fi destul de greu sa ne dam seama daca papagalul nostru are un exces de greutate sau nu. Gramajul statistic indicat pentru fiecare specie de papagali nu ne poate fi insa un indicator de foarte mare incredere deoarece fiecare pasare este unica.
Publicat la: 29-09-2011
Distribuie: Tweet