Papagalul meu tipa foarte mult! Cum sa-l calmez? | 4animale.ro

Papagalul meu tipa foarte mult! Cum sa-l calmez?

Ingrijire Papagali

Papagal nimfa.

Inainte de a investiga impreuna motivele pentru care un papagal poate tipa excesiv, este imperios necesar sa intelegeti faptul ca papagalii sunt fiinte foarte sociale, care in mediul lor natural interactioneaza foarte mult unii cu altii, inclusiv prin vocalizari de diferite tipuri. Astfel, toti papagalii sunt galagiosi, ei nu sunt animale tacute si este perfect normal sa emita diferite sunete, in special dimineata si seara. In salbaticie, papagalii comunica vocal mult cu membrii grupului in care traiesc, chemandu-se reciproc sau avertizandu-se asupra potentialelor pericole. Deci, este perfect normal ca papagalul dumneavoastra sa emita, pe parcursul zilei, diferite tipuri de sunete, de tonalitati si intensitati diferite, aceasta nu inseamna decat ca va considera un membru al grupului sau.
Totusi, in cazul in care papagalul dumneavoastra tipa in mod repetat, emitand continuu acelasi tip de sunet, este foarte posibil sa prezinte o problema comportamentala sau sa va semnaleze ca, ceva nu este in ordine cu el. Tipatul este, de obicei, cea mai frecventa alterare comportamentala a papagalilor si, probabil, cea mai deranjanta.
De ce tipa papagalul?
Papagalii tipa excesiv datorita stresului. Acesta se poate datora unei multitudini de factori, pe care este bines a-I identificati, pentru a putea corecta situatia:
1. Mediul inconjurator al papagalului este prea zgomotos. Daca papagalul este gazduit intr-un loc zgomotos, unde televizorul sau radio-ul se aude tare, unde cainii latra, musafirii sunt galagiosi sau copiii se joaca, este foarte posibil ca papagalul sa se simta agasat si sa tipe pentru a-si manifesta frustrarea. In acest caz va trebui sa mutati papagalul intr-un loc linistit (eventual o alta camera) sau sa luati masuri pentru a limita nivelul zgomotului la unul acceptabil pentru papagal.
2. Papagalul este speriat. Multi papagali sunt timizi si se sperie usor. Chiar si o mica schimbare a mediului sau a rutinei cu care papagalul este obisnuit il poate speria si stresa. Exemple: introducerea unui nou accesoriu in colivie, mutarea locului coliviei, aparitia unui nou membru in familie, introducerea unui alt papagal in colivie etc.

Publicat la: 30-09-2008
Distribuie: Tweet