Papagalul nostru imbatraneste. Cum sa-l ingrijim bine in aceasta perioada a vietii. | 4animale.ro

Papagalul nostru imbatraneste. Cum sa-l ingrijim bine in aceasta perioada a vietii.

Ingrijire Papagali

Papagal

Toate organismele vii imbatranesc si, inevitabil, ajung la un moment dat la sfarsitul vietii lor. Desi batranetea este privita, in general, ca o perioada nefericita a vietii, ea ar trebui, de fapt, sa reprezinte un indicator pentru o viata lunga. Lungimea vietii este determinata de un cumul de factori, cum ar fi: specia, genetica, starea sanatatii, istoricul medical, stilul de viata si ingrijirea in anii batranetii. Articolul de fata se concentreaza pe semnele batranetii la papagali si pe modul in care stapanii le pot oferi pasarilor lor o batranete confortabila si fericita.

Exista o mare varietate de specii de papagali, cu sperante de viata variind de la cativa ani la cateva zeci de ani. Mediul in care traieste si dieta pe care o are pe parcursul vietii sunt factori importanti care influenteaza speranta de viata a papagalilor. Igiena coliviei, posibilitatea de a face miscare fizica, o viata lipsita de stres, o dieta de calitate sunt esentiale pentru o sanatate buna. Asemenea tuturor animalelor de companie, papagalii batrani vor fi predispusi bolilor.

Semnele batranetii

Odata cu debutul batranetii, la papagali vor apare mici schimbari ale penajului, ale comportamentului sexual si ale mobilitatii. Schimbari semnificative ale mobilitatii, aspectului penajului, apetitului alimentar, aspectului ciocului sau comportamentului papagalului indica aparitia unei boli, deci necesita consult veterinar. Retineti faptul ca pasarile isi ascund foarte bine bolile, astfel ca micile schimbari pot reprezenta, de fapt, probleme mari. 

Afectiuni frecvent asociate cu batranetea

- artrita si guta – papagalii isi modifica felul in care se catara sau stau pe stinghii si/sau este posibil sa nu-si mai doreasca atingeri umane la fel de mult ca inainte

- afectiuni renale sau hepatice – apar schimbari la nivelul ciocului, apetitului alimentar si/sau excrementelor

- tumori – atat interne cat si externe

Chiar daca este dificil sa ne privim companionul imbatranind, totusi sunt multe lucruri pe care le putem face astfel incat sa le usuram viata in noile conditii.

Publicat la: 03-10-2019
Distribuie: Tweet