Cum sa curatam colivia pasarilor? | 4animale.ro

Cum sa curatam colivia pasarilor?

Ingrijire Papagali

Perus

Papagalii, dar si cintezele sunt cunoscuti ca facand multa mizerie in spatiul in care traiesc. Pasarile sanatoase petrec mult timp curatindu-si si ingrijindu-si penajul. Din pacate, ele nu isi extind comportamentul si asupra spatiului in care traiesc si nu au constiinta mentinerii curateniei. Astfel, stapanul trebuie sa se achite de sarcina curatarii coliviei pasarii si a accesoriilor, daca doreste sa aiba un companion sanatos si vesel.
De ce trebuie sa curatam regulat colivia pasarii?
Pasarile din captivitate isi petrec foarte mult timp in interiorul coliviei. In aceste conditii, praful si matreata din penaj combinate cu excremente si cu resturi de mancare determina nu doar un aspect neplacut al coliviei, dar genereaza si un potential pericol pentru sanatatea pasarii.
Curatenia insuficienta sau necorespunzator facuta poate determina acumularea de bacterii, virusuri si/sau mucegaiuri in interiorul coliviei, afectand astfel starea de sanatate a pasarii.
Mai mult decat atat, excrementele pasarilor contin amoniac, care este toxic, iar pasarile sunt astfel expuse acestor vapori care le afecteaza sanatatea in feluri de care noi nu ne putem da seama. Nu in ultimul rand, resturile de mancare raspandite pe jos pot atrage si nedoritele insecte.
Cum sa curatam colivia pasarii?
Ideal este sa adoptam un ritual de curatire organizat si metodic. Astfel, este necsara partea de curatenie zilnica si cea de curatenie saptamanala.
Curatenia zilnica
Hartia sau servetelele care acopera fundul coliviei trebuie inlocuite zilnic pentru a indeparta excrementele si resturile de mancare cazute.
De asemenea, hranitoarea si adapatoarea trebuie bine spalate si limpezite zilnic. Asigurati-va ca uscati bine hranitoarea pentru a evita ca mancarea sa se umezeasca favorizand acumularea de mucegaiuri. 
Inspectati si stinghiile din colivie pentru a curata petele de murdarie.
Folositi acest moment de curatenie zilnica pentru a monitoriza eventuale schimbari intervenite in excrementele pasarii, in cantitatea de hrana mancata sau in ceea ce priveste penele cazute.
Curatenia saptamanala
Curatenia serioasa a coliviei trebuie facuta saptamanal sau lunar, in functie de dimensiunea pasarii pe care o detineti. Cu exceptia cazurilor de pasari mici (canari, perusi) colivia trebuie curatata temeinic in fiecare saptamana. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati:
1. Scoateti pasarea din colivie si plasati-o intr-un loc sigur, departe de eventualele produse de curatenie pe care le veti folosi.
2. Scoateti toate accesoriile din colivie. Spalati-le, eventual cu un detergent de vase bland. Clatiti-le foarte bine si uscati-le complet inainte de a le reintroduce in colivie. Indepartati definitiv accesoriile rupte sau cele care nu mai pot fi curatate. In cazul stinghiilor (betelor) din colivie s-ar putea sa fie necesar sa folositi o bucata de smirghel pentru a le curata.
3. Spalati colivia cu apa si sapun. Coliviile mici pot fi spalate in cada, pe cand cele mari vor trebui scoase eventual afara si curatate.
4. Curatati spatiile din jurul coliviei. Inspectati si peretii situati eventual in apropierea coliviei, mai ales pentru ca papagalii obisnuiesc sa mai arunce mancare in afara coliviei.
Folositi momentul curateniei generale pentru a reaseza jucariile existente in locatii noi. 
Materiale folosite pentru a curata colivia pasarii
In cazul in care colivia nu este confectionata din inox va trebui sa folositi doar perii moi pentru a freca barele fara a distruge stratul de vopsea. Pentru spatiile greu accesibile folositi o periuta de dinti veche. Stinghiile confectionate din lemn vor trebui, cel mai probabil, smirgheluite pentru a indeparta toate petele de murdarie.
Pentru spalare folositi un detergent de vase bland sau apa cu otet, in proportie de 1-2 cani de otet la 4 litri de apa. Incercati sa evitati sa folositi asa-numitele produse care sunt comercializate ca fiind sigure pentru pasari. De cele mai multe ori nu se poate garanta siguranta acestora in ciuda informatiilor de pe eticheta.

Publicat la: 14-05-2021
Distribuie: Tweet