Cate ore trebuie sa doarma un papagal? | 4animale.ro

Cate ore trebuie sa doarma un papagal?

Ingrijire Papagali

pako

Multi stapani de papagali sunt preocupati sa asigure companionului lor o dieta ehilibrata, o colivie si jucarii potrivite. Insa, alaturi de acestea si programul de somn este important pentru sanatatea si starea de bine a papagalului. Atata vreme cat papagalul va avea un somn indestulator si de calitate, veti avea un companion sanatos, vesel si afectuos. Un orar de somn nepotrivit poate cauza papagalului probleme de comportament: agresivitate, tipat excesiv, smulgerea penelor etc.

Toate speciile de papagali tinute in captivitate ca animale de companie sunt specii originare din zona tropicala, zona care este caracterizata prin variatii mai mici ale duratei zilei si noptii, in comparatie cu zonele temperate. In aceste zone apropiate de ecuator ziua este aproximativ egala cu noaptea, masurand circa 12 ore. Astfel, papagalii nu sunt adaptati la programul nostru de viata cu zile lungi si nopti scurte. Spre comparatie, un papagal aflat in libertate, in habitatul sau natural, nu doarme niciodata mai putin de 10 ore, pe cand un papagal gazduit in casele noastre doarme rareori 8 ore. Noi lasam lumina si/sau televizorul aprinse pana tarziu in noapte, iar papagalii nu se pot odihni in aceste conditii. In plus, ei se trezesc la prima raza de lumina, cand noi inca mai dormim somn dulce.

Efectele lipsei de somn asupra papagalilor sunt departe de a fi pe deplin cunoscute, dar tocmai de aceea trebuie sa ne straduim sa oferim companionului nostru o viata echilibrata, care sa-i satisfaca si nevoia de somn, dupa un tipar cat mai apropiat de cel din habitatul natural al papagalului.

Cort papagali

Pentru aceasta, putem foplosi cateva trucuri:
1. Acoperiti colivia papagalului.
Pe timpul noptii puteti acoperi colivia cu un material, aceasta va incuraja pasarea sa se linisteasca si sa doarma mai mult dimineata, va tine departe insectele si va mentine constanta temperatura in colivie. Folositi un material cu structura uniforma si neteda, pentru a evita ca pasarea sa-si prinda ghearele in textura sa. Evitati materialele de tip prosop. Acest acoperamant va trebui scuturat zilnic de praf si spalat saptamanal cu detergent fara parfum.

2. Folositi diverse accesorii pentru dormit.
Puteti confectiona cu usurinta un cort (vezi imaginea) in care papagalul sa se poata refugia chiar si in timpul zilei, pentru a mai trage cate un pui de somn. Intrucat papagalii sunt animale pe care le vaneaza pradatorii, ei vor aprecia intotdeauna existenta unui loc unde sa se poata ascunde si simti in siguranta.

3. Incercati sa limitati orele de lumina artificiala in incinta in care se afla colivia papagalului.

4. Cautati sa oferiti papagalului ore de somn linistit, fara intreruperi si/sau zgomote care sa-l deranjeze.

Publicat la: 10-09-2012
Distribuie: Tweet