Smulgerea penelor la papagali. Cauze si solutii. | 4animale.ro

Smulgerea penelor la papagali. Cauze si solutii.

Sanatate Papagali

Gulere pentru papagali

Pierderea periodica a unui anumit numar de pene este un lucru normal la papagali, ca si la orice alt tip de pasare. Aceasta se poate datora fie naparlirii, fie unor mici accidente. Procesul normal de pierdere a catorva pene nu trebuie insa confundat cu auto-smulgerea mutilanta a penelor, fenomen intalnit in anumite conditii la papagalii de companie. In cazul naparlirii pasarea nu prezinta zone chele de pene si acesta este aspectul care face diferenta intre naparlire si smulgerea penelor. De asemenea, in cazul in care papagalul care prezinta pene smulse este gazduit in pereche trebuie verificat daca nu cumva smulgerea penelor este facuta de partener.

In afara de smulgerea penelor mai poate exista si problema deteriorarii acestora, papagalul "rontaindu-si" cu ciocul penele, fara a ajunge sa le smulga. Se apreciaza ca un procent de circa 10% din papagalii din captivitate isi smulg sau isi deterioreaza penele, speciile cele mai predispuse la un astfel de comportament fiind Jako si Cacadu, fara ca acest lucru sa insemne ca alte specii sunt ferite de aceasta problema. Papagalii isi vor smulge in general penele din partile corpului la care au acces usor: piept, gat, picioare, aripi etc. In cazul in care problema smulgerii penelor nu este remediata si continua pentru perioade lungi de timp, se poate ajunge la degradarea totala a foliculilor penelor si imposibilitatea regenerarii penajului.

Cauze
Cauzele acestei auto-mutilari sunt multiple, insuficient cunoscute si amplu controversate. In principal, aceste cauze pot fi impartite in 3 categorii:
- cauze comportamentale, sociale si de mediu;
- cauze fizice si medicale.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute cauze comportamentale, sociale si de mediu ale smulgerii penelor de catre papagali:
1. Socializarea insuficienta sau absenta parintilor. Daca papagalii au fost insuficent socializati atunci cand erau pui sau daca au fost hraniti la mana si nu de catre parinti, este posibil sa dezvolte aceasta problema.
2. Izolarea. Papagalii sunt pasari sociale, care traiesc in grupuri de indivizi, iar singuratatea si izolarea s-ar putea sa-i determine sa-si exprime frustrarile prin smulgerea penelor proprii.

Publicat la: 23-05-2011
Distribuie: Tweet