Parazitii externi ai pasarilor. Paduchii de pene. | 4animale.ro

Parazitii externi ai pasarilor. Paduchii de pene.

Sanatate Papagali

Paduchi de pene

Dintre parazitii externi ai pasarilor, paduchii de pene sunt insecte fara aripi, care fac parte din ordinul Mallophaga, care paraziteaza pasarile hranindu-se cu scuame de piele sau bucatele de pene. Acesti paduchi sunt intalniti la toate speciile de pasari, dintre pasarile de companie cele mai susceptibile de infestare fiind papagalii nimfa si canarii. Acesti paduchi specifici ai pasarilor nu pot fi transmisi omului sau altor animale. Femela paduche depune circa 100 de oua pe care le lipeste de pene imediat, cu ajutorul unei substante secretate. Ouale eclozeaza dupa circa 3-4 zile si apoi este necesar sa treaca prin 3 stadii larvare pana sa atinga, dupa 20 de zile, maturitatea.

Simptome
Pasarea infestata cu paduchi de pene poate sa nu prezinte niciun fel de simptom si astfel parazitii sa treaca neobservati. In cazul unei infestari majore pasarea devine nelinistita, isi ciuguleste insistent penele cautand sa inlature parazitii, penele au aspect deteriorat sau pasarea isi pierde multe pene. Paduchii nu umbla usor prin penajul pasarii si pentru ca nu le place lumina, pot fi gasiti doar daca se examineaza penele de pe partea de dedesubt a aripilor si penele din coada. Incercati sa folositi o lupa si cautati insecte de culoare maronie, cu corpul alungit, de circa 3mm lungime la maturitate.

Tratament
Eradicarea infestarii cu paduchi de pene este cel mai bine sa fie efectuata de veterinar pentru ca trebuiesc folosite fie spray-uri, fie pulberi antiparazitare, iar acestea, aplicate incorect, sunt foarte toxice si pot cauza moartea pasarii.
In cazul in care nu puteti merge imediat la veterinar este important sa luati urmatoarele masuri pentru eradicarea infestarii:

Publicat la: 25-05-2011
Distribuie: Tweet