Benzile de stres din penele pasarilor. Cauze si solutii. | 4animale.ro

Benzile de stres din penele pasarilor. Cauze si solutii.

Sanatate Papagali

Benzi de stres

Benzile de stres care apar in penajul pasarilor, fie ca e vorba de papagali sau de canari si cinteze, sunt, de multe ori, trecute cu vederea, mai ales de catre incepatorii in cresterea pasarilor, care nu stiu ce semnificatie au aceste linii. Mai mult decat atat, numerosi oameni considera aparitia acestora ca pe un fapt normal si, astfel, nu le dau importanta cuvenita nici chiar atunci cand le observa.

Benzile de stres nu ne vor spune exact care este problema pasarii, ele vor trage, daca sunt prezente,  doar un semnal de alarma, aratandu-ne ca pasarea a fost sau inca este supusa unui factor de stres. Asadar, aparitia benzilor de stres este un simptom al unor probleme de sanatate.

Ce sunt benzile de stres?

Simplu spus, benzile de stres sunt linii transversale negre sau depigmentate care marcheaza penele pasarilor, la acelasi nivel la toate penele crescute in perioada respectiva. Aceste linii sunt, de obicei, insotite si de modificari ale latimii penelor. De fapt, benzile de stres sunt malformatii de ingustare ale penelor, orientate aproape perpendicular pe axul acestora (rahis), si care pot determina atat ruperea venei din pana cat si a axului penei. Benzile de stres pot aparea doar in perioada de formare a penelor, perioada care urmeaza dupa naparlire. Aceasta deformare a penelor le poate afecta serios si eficienta in zbor. Astfel, in cazul pasarilor salbatice, aparitia benzilor de stres poate fi o chestiune de viata si de moarte. In cazul pasarilor de companie, care traiesc in captivitate, nu se pune problema eficientei zborului, dar, totusi, problema ruperii penelor este una importanta.

De multe ori este greu de identificat prezenta benzilor de stres in penajul pasarii, atata vreme cat acesta este intact, pe pasare. Totusi, atunci cand pasarea naparleste, este bine sa analizam penele cazute, pentru a putea evidentia eventuala prezenta a benzilor de stres. 

Cauzele aparitiei benzilor de stres

Dupa cum ne putem usor imagina, perioada de crestere a penelor dupa naparlire este una foarte solicitanta pentru pasari. Pentru ca organismul lor sa poata produce cele necesare innoirii penajului, are nevoie de cantitati importante din hrana potrivita, care sa le furnizeze in special proteine, aminoacizi, vitamina A si calciu; precum si de un mediu inconjurator sigur, relaxat, propice odihnei atat de necesare in aceasta perioada.

Publicat la: 17-10-2019
Distribuie: Tweet