Hipocalcemia la pasari | 4animale.ro

Hipocalcemia la pasari

Sanatate Papagali

Colivii cu lampi UV

Pentru a va asigura ca aveti o pasare sanatoasa, fie ca e vorba de un papagal , ori de un canar sau cinteza, este necesar sa ii oferiti o dieta echilibrata, care sa ii garanteze acoperirea tuturor nevoilor nutritionale. Totusi, daca pasarea dumneavoastra are vreun dezechilibru nutritional de calciu, vitamina D3 si fosfor, aceasta poate duce la hipocalcemie acuta (prezenta unui nivel scazut de calciu in sange).

Simptomele hipocalcemiei

Pasarea care sufera de hipocalcemie va avea unul sau toate simptomele de mai jos:

- slabiciune

- tremuraturi (pasarea arata ca si cum ar tremura de frig)

- intepenire, convulsii

Cauzele hipocalcemiei

Anumite dezechilibre al glandei paratiroide pot declansa hipocalcemia acuta. De asemenea, absenta luminii solare poate declansa aceleasi simtopme. Aceasta se datoreaza faptului ca vitamina D3 nu se poate converti in calciu in corpul pasarii, in absenta factorului solar. 

Tratamentul hipocalcemiei

Odata descoperita hipocalcemia, veterinarul va prescrie suplimente de calciu pentru pasarea dumneavoastra. De asemenea, tinerea pasarii pentru cateva ore, in fiecare zi, in lumina solara, poate ajuta corpul acesteia sa-si regleze balanta calciu - vitamina D3 - fosfor. Pentru a realiza acest lucru, este necesar sa expuneti pasarea si mediul imediat inconjurator acesteia la lumina unei lampi UV. Atentie! Nu expuneti pasarea la lumina solara directa!

Prevenirea hipocalcemiei

Pentru a preveni aparitia acestei probleme de sanatate este necesar sa suplimentati dieta pasarii dumnevoastra cu calciu, vitamina D3 si fosfor, precum si sa va asigurati ca detineti o lampa sau un bec UV care sa fie aprins cateva ore zilnic in preajma pasarii dumneavoastra.

Publicat la: 31-01-2020
Distribuie: Tweet