Supraincarcarea gușii la papagali | 4animale.ro

Supraincarcarea gușii la papagali

Sanatate Papagali

Micul Alexander

Una dintre problemele relativ des intalnite la papagali, dar chiar si la alte pasari, este supraincarcarea gușii. Aceasta afectiune, numita in limbaj veterinar si indigestie ingluviala, este mai des intalnita la puii de papagali hraniti la mana cu formule de hrana insuficient amestecate ori cu temperaturi prea scazute sau prea ridicate, dar, totusi, se poate produce la papagali de orice varsta sau sex.

Ce este gușa?
Sistemul digestiv al pasarilor este unic, el continand gușa, care este un “buzunar” muscular, situat in partea superioara a pieptului si care serveste la depozitarea excesului de hrana, exces care urmeaza sa fie transferat si digerat in stomac in urmatoarele maxim 24 de ore de la ingestie. La pasarile adulte, la nivelul mucoasei care captuseste gușa este produs si “laptele” cu care acestea isi hranesc puii proaspat iesiti din ou.

Ce inseamna gușa supraincarcata?
Supraincarcarea gusii indica situatia in care gusa este blocata total, cand nu mai permite trecerea hranei catre stomac pentru a fi digerata, sau incetinita, permitand doar trecerea lenta a unei parti din continut spre stomac. Blocajul de la nivelul gusii se poate datora mai multor cauze:
- hrana neamestecata si/sau prea rece sau prea calda (la puii de papagali hraniti la mana);
- ingestie de obiecte straine care impiedica functionarea gusii (bucatele de plastic, sarma, cauciuc, coaja de copac etc. sau chiar bucati mai mari de hrana);
- deshidratare;
- infectii;
- temperatura ambientala prea scazuta;
- hranire excesiva (aceasta cauzeaza “largirea” gusii);
- alimentatie exclusiv bazata pe seminte;
- intoxicatie cu metale grele.

Perus

Indigestia gusii este o conditie grava si urgenta, similara cu ocluzia intestinala la oameni, care trebuie tratata cat se poate de repede, altfel pasarea este expusa la infectia gusii, care se soldeaza cu moartea in cateva zile.

In general, gusa unui papagal se goleste in circa 8-12 ore de la ingestia hranei, insa cateodata este nevoie de 24 de ore pentru ca intreg continutul gusii sa treaca in stomac. Astfel, daca dimineata, la trezire, gusa papagalului este plina, inseamna ca a aparut obstructia gusii si pasarea are nevoie de atentie urgenta. Cel mai bine este sa apelati la un veterinar care poate efectua manevre de golire a gusii sau aplica tratamentul corespunzator, care poate merge pana la interventie chirurgicala. Asadar, faceti-va un obicei din a controla aspectul gusii papagaluui in fiecare dimineata, pentru a putea observa la timp eventuale probleme!

De asemenea, retineti ca, odata blocata gusa, chiar daca problema este remediata, cel mai probabil situatia se va repeta in viitor, intrucat gusa se “largeste” cu ocazia primei obstructii. Asadar, cereti sfatul veterinarului si asigurati-va ca veti lua masurile indicate de acesta pentru a evita repetarea evenimentului neplacut!

Rosella

Cum arata si cum se simte o gușa supraincarcata?
La pui gusa este vizibila cu ochiul liber si astfel poate fi rapid verificata. La pasarile adulte este nevoie de palparea gusii pentru a ne putea da seama daca este supraincarcata. In astfel de caz, la pipairea cu delicatete a zonei in care se gaseste gusa, folosindu-ne de degetul mare si de cel aratator, gusa se va simti tare si umflata, mult marita in volum. O gusa sanatoasa se simte moale si oarecum spongioasa, cam cum se simte un balon umplut cu apa.

Alte simptome ale gusii supraincarcate
Cel mai evident simptom este aspectul gusii, dar exista si alte simptome care se declanseaza imediat ce problema apare:
- gusa care nu se goleste pentru 24 de ore sau mai mult;
- stare generala proasta a pasarii, aspect de “boala”;
- lipsa poftei de mancare;
- regurgitare sau varsaturi frecvente;
- aspect zburlit al penajului;
- deshidratare;
- diaree;
- agitatie, neliniste;
- depresie si/sau inactivitate.

Pe masura ce trec orele, mancarea blocata in gusa va incepe sa fermenteze si papagalul va elimina pe cioc un miros urat, acru si, neremediat, blocajul se va transforma rapid intr-o infectie a gusii.

Daca suspectati ca papagalul dumneavoastra sufera de indigestia gusii, indepartati mancarea din colivie (orice surplus ingerat va determina agravarea problemei) si adresati-va urgent unui veterinar!

Publicat la: 16-10-2021
Distribuie: Tweet