Animale mici | 4animale.ro

Animale mici

Porcusori de Guineea

Porcusorii de Guineea sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia. In ciuda numelui lor ei nu sunt porci si nici nu provin din Guineea, ci din America de Sud. De fapt originea numelui lor este neclara, existand mai multe variante de explicatie, nici una general acceptata. Porcusorul de Guineea a fost domesticit prima data in jurul anului 2000 i.Ch. in America de Sud, unde era folosit ca sursa de hrana. In zona, chiar si astazi mai sunt folositi in acest scop, precum si in ritualurile de vindecare traditionala unde joaca rolul de \"colector\" de spirite rele.

Hamsteri

Hamsterii sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, subfamilia Cricetinae. Aceasta subfamilie contine aproximativ 18 specii. Ei sunt originari din Orientul Mijlociu si Europa si sunt folositi si ca animale de laborator in cercetarea stiintifica. Exista 5 specii de hamsteri care sunt intalniti ca animale de companie iar din acestea 3 sunt cele mai frecvente: hamsterul sirian (Mesocricetus auratus) – supranumit si hamsterul auriu, hamsterul pitic (Phodopus campbelli, Phodopus sungorus, Phodopus Roborovskii) si hamsterul chinezesc (Cricetulus griseus). Exista si alte cateva specii de rozatoare care sunt denumite comun “hamsteri” si care se aseamana cu soarecii sau sobolanii.

Gerbili

Gerbilii (“soareci de desert”) sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, subfamilia Gerbillinae. Aceasta subfamilie contine 110 specii dintre care numai una este intalnita ca animal de companie - Meriones unguiculatus, originara din Mongolia. Ei au fost introdusi intai in SUA, in 1954, pentru a fi folositi in cercetarea stiintifica, ca animale de laborator.

Soareci

Soarecii sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Muridae. Specia care este intalnita ca animal de companie este Mus musculus – soarecele de casa domesticit. Acest tip de soarece este cel mai raspandit mamifer de pe glob, dupa oameni. Soarecii sunt mamiferele cele mai des folosite in laboratoarele de cercetare.

Sobolani

Sobolanii sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Muridae. Specia cea mai intalnita ca animal de companie este Rattus norvegicus sobolanul domesticit. In cultura orientala (India) sobolanul este un animal sacru in timp ce cultura europeana asociaza sobolanului valente negative.

Chinchilla

Chinchillele sunt rozatoare care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Chinchillidae. Chinchilla este animalul care prezinta blana cu cea mai mare densitate (peste 20.000 fire/cm2) si cea mai moale (de 30 de ori mai moale decat firul de par uman) din intreg regnul animal. Blana lor este atat de densa incat parazitii pielii (puricii, spre exemplu) nu pot trai in ea.

Dihori

Dihorii sunt mamifere mici apartinand familiei Mustelidae, ordinul Carnivora. Specia domesticita este Mustela putorius furo (Mustela furo). Dihorii au fost domesticiti inca din antichitate (chiar de catre egipteni), fiind mentionati ca animale de companie in piesele de teatru ale lui Aristofan. Regina Elisabeta I a Angliei obisnuia sa ofere dihori in dar, acestia fiind foarte pretuiti la vremea respectiva. Pe parcursul istoriei ei au fost folositi in special pentru exterminarea rozatoarelor. In unele tari este interzisa adoptarea dihorilor ca animale de companie.

Iepuri

Iepurii sunt mamifere mici apartinand familiei Leporidae, ordinul Lagomorpha, care traiesc in diferite parti ale lumii. Familia Leporidae contine sapte specii de iepuri, printre care si iepurele european (Oryctolagus cuniculus) – singura specie de iepuri domesticita. Datorita alimetatiei, iepurele are 4 incisivi (2 pe maxilar si 2 pe mandibula) care cresc permanent. Incisivii superiori cresc in lungime cu 125mm pe an, iar cei inferiori cu 200mm pe an.

Veverite

Veveritele Degu (Octodon degus) sunt rozatoare originare din Chile, care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Octodontidae. Veveritele Degu se aseamana la constitutia corpului cu gerbilii (Meriones unguiculatus) si la fata cu Chinchilla (Chinchilla lanigera). Popularitatea lor se datoreaza utilizarii ca animale de laborator, in cercetarile stiintifice referitoare la diabet si neurostiinte.rnVeveritele siberiene (Tamias sibiricus), supranumite si veverite canadiene, sunt rozatoare originare din nordul Asiei si nordul Europei, care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Sciuridae. Popularitatea lor ca animale de companie se datoreaza in principal aspectului lor dragalas. Cu toate acestea ele sunt animale cu cerinte de ingrijire deosebite si nu sunt recomandate incepatorilor.