Cele mai raspandite testoase acvatice - broastele testoase cu tample rosii - fac parte din ordinul Testudines, genul Trachemys si sunt originare de pe continentul american. Ele s-au raspandit insa in multe alte zone ale globului. In prezent, in Europa, exista o adevarata problema generata de suprapopularea mediului natural cu exemplare cumparate din pet shopuri si abandonate in natura. Pentru mai multe detalii accesati: http://www.freewebs.com/trachemysadoption, sau lista de discutii a coalitiei: http://pets.groups.yahoo.com/group/trachemys-adoption_ro.
Cele mai intalnite broaste testoase de uscat sunt Testudo hermanni si Testudo graeca, care fac parte din ordinul Testudines, genul Testudo. Cele doua specii sunt destul de asemanatoare si pot fi intalnite si in sudul Europei (inclusiv in Romania).
Serpii sunt reptile care fac parte din clasa Reptilia, ordinul Squamata si sunt inruditi cu soparlele. De-a lungul istoriei ei au detinut functii de simbol in multe religii, cel mai cunoscut fiind cel al intruchiparii diavolului din povestea biblica a lui Adam si Eva. Egiptenii venerau zeul sarpe, iar indienii chiar si astazi ii atribuie aceeasi valoare simbolica de zeitate.
Soparlele sunt reptile tetrapode care fac parte din ordinul Squamata. Corpul lor este acoperit de piele solzoasa, au pleoape mobile si isi pot regenera membrele sau coada pierdute. Multe specii de reptile isi pot schimba culoarea pielii in functie de mediul inconjurator sau ca raspuns la stres.
Salamandrele sunt amfibieni care fac parte din ordinul Urodela si sunt caracterizate prin corpuri alungite, picioare scurte si cozi lungi. Ele se aseamana cu soparlele insa pot fi usor diferentiate de acestea prin absenta solzilor de pe piele. Sunt capabile sa-si regenereze membrele sau coada pierdute. Salamandrele traiesc in regiuni umede, in emisfera nordica.
Broastele sunt amfibieni care fac parte din ordinul Anura si sunt caracterizate prin corpuri rotunjite, picioarele din spate lungi, ochi bulbucati si absenta cozii. Se cunosc peste 5.000 de specii de broaste raspandite pe tot globul, de la tropice pana in regiunile subarctice. Broastele sunt considerate printre cele mai diverse vertebrate. Multe specii de broaste sunt veninoase. In prezent, populatiile de broaste, considerate ca un foarte bun indicator de sanatate al mediului, au scazut dramatic, multe specii fiind disparute sau amenintate cu disparitia. Desi considerate de unii oameni ca urate si dezgustatoare, broastele sunt, in ultimele decenii, din ce in ce mai apreciate ca animale de companie.