Parazitii externi ai pasarilor. Paduchii de pene. - pagina 2 | 4animale.ro

Parazitii externi ai pasarilor. Paduchii de pene.

Sanatate Papagali

Paduchi de pene

1. Curatati si dezinfectati colivia (dupa ce scoateti pasarea din ea) folosind o solutie de otet cu apa in parti egale, pusa intr-o sticla cu puleverizator. Insistati si stropiti din abundenta colturile intunecoase ale coliviei pentru ca acestea sunt preferate de paduchi. Folositi acelasi procedeu pentru toate accesoriile din colivie. Inlaturati din colivie toate accesoriile care nu pot fi dezinfectate (de ex: cuiburile din lemn si talasul folosit ca substrat). S-ar putea sa fie nevoie sa fierbeti toate accesoriile coliviei (inclusiv stinghiile).

Puteti folosi si o solutie pe baza de clor, caz in care este necesar sa clatiti foarte bine si din abundenta colivia si accesoriile si sa le lasati sa se usuce complet la aer, inainte ca pasarea sa le foloseasca.
Dezinfectati si toate suprafetele si obiectele din jurul coliviei.

2. Dupa ce ati dezinfectat colivia si accesoriile, inainte sa introduceti pasarea din nou in colivie, este necasara si deparazitarea pasarii. In acest scop, aveti nevoie de pulbere de diatomit (pamânÅ£el) care se poate gasi la florariile si magazinele care vand pamant de flori. Diatomitul este o roca naturala non-toxica, care este bine cunoscuta pentru proprietaile sale antiparazitare. Scuturati aceasta pulbere deasupra pasarii, de la gat in jos pe toata lungimea corpului, in asa fel incat pulberea sa poata patrunde in pene. Este necesar sa repetati aceasta actiune la fiecare cateva zile pentru o perioada de 3 saptamani, pentru a va asigura ca ati distrus toti paduchii si larvele lor.

Prevenire
Cel mai important factor al prevenirii infestarii cu paduchi este igiena. Mentineti intotdeauna o igiena exemplara a animalelor, a coliviilor si tuturor accesoriilor!

Pasarile adora baile in nisip, astfel incat este o idee foarte buna sa le oferiti un recipient umplut cu nisip amestecat cu pulbere de diatomit, in care sa se poata "scalda". In acest fel isi vor putea intretine si penajul si veti putea preveni si o eventuala infestare cu paduchi de pene.

Publicat la: 25-05-2011
Distribuie: Tweet