Papagalul Aratinga cu capul auriu - Aratinga auricapilla | 4animale.ro

Papagalul Aratinga cu capul auriu - Aratinga auricapilla

Ingrijire Papagali

Bella

Vestit pentru inteligenta si frumusetea sa, dar si pentru faptul ca se adapteaza usor cu stapanii si mediul, papagalul Aratinga cu capul auriu (Conure) – Aratinga auricapilla – este o pasare de companie indragita. Specia este originara din America de Sud (Brazilia, Paraguay), dar populatiile de papagali din libertate se afla in prezent in pericol datorita distrugerii habitatului natural al acestor pasari si infloririi comertului cu pasari de companie. Se cunosc 2 subspecii: Aratinga auricapilla auricapilla si Aratinga auricapilla aurifrons, intre care diferentele coloristice nu sunt foarte mari.

Papagalul Aratinga cu capul auriu se distinge prin corpul sau suplu si coada lunga. Penajul este majoritar verde, cu penele de pe frunte si din jurul ochilor de culoare galben-portocalie, iar penele de pe cap de culoare galben-aurie. Gatul si pieptul sunt albastre-verzui , iar obrajii unor exemplare sunt de culoare galben-portocalie. Ciocul este negru si picioarele sunt gri. Ochii sunt galbeni-maronii, iar inelul perioftalmic are o culoare albicioasa. Papagalii Aratinga cu capul auriu ating lungimi de 30cm, greutati de 140-150g si traiesc aproximativ 25-30 de ani.

In habitatul lor natural papagalii Aratinga cu capul auriu traiesc de obicei in perechi sau in mici grupuri de pana la 20 de exemplare, preferand padurile tropicale sau subtropicale, savanele, dar chiar si zonele mai lipsite de vegetatie. Se pot aduna si in grupuri mai mari atunci cand au la dispozitie o sursa bogata de hrana. Semintele, fructele, grauntele, porumbul, bamele si diversele vegetale alcatuiesc dieta lor in natura. Papagalul Aratinga cu capul auriu este monogam formand legaturi stranse cu partenera sa, fara a prezenta totusi manifestarile afectuoase specifice nimfelor, de exemplu. Ambii parinti se vor ocupa de hranirea si cresterea puilor.

Publicat la: 31-05-2011
Distribuie: Tweet