Papagalul Aratinga Soarelui - Aratinga solstitialis | 4animale.ro

Papagalul Aratinga Soarelui - Aratinga solstitialis

Ingrijire Papagali

Papagal Aratinga Soarelui

Vestit pentru inteligenta si frumusetea sa, dar si pentru faptul ca este foarte galagios, papagalul Aratinga Soarelui (Conure) – Aratinga solstitialis – este o pasare de companie des intalnita si indragita. Specia este originara din America de Sud (Brazilia, Guyana, Venezuela, Guyana Franceza, Surinam), dar populatiile de papagali din libertate se afla in present in continua scadere datorita infloririi comertului cu pasari de companie. In captivitate se intalnesc si hibrizi obtinuti din incrucisarea cu specia Nandayus nenday. Aceasta practica de hibridizare nu trebuie insa incurajata.
Papagalul Aratinga Soarelui se distinge prin corpul sau suplu si coada lunga. Penajul este galben, cu tente portocalii pe frunte, lateralele capului, abdomen si spate. De altfel, penajul in culorile soarelui la asfintit este raspunzator si pentru numele sau: “Aratinga soarelui”. Penele de pe partea de dedesubt a cozii sunt verzi tivite cu galben, iar aripile sunt marginite cu verde si albastru. Ciocul este negru si picioarele sunt bej-maronii. Ochii sunt caprui inchis, iar inelul perioftalmic are o culoare gri-albicioasa. Papagalii Aratinga Soarelui ating lungimi de 30cm, greutati de 100-120g si traiesc aproximativ 20-30 de ani.
In habitatul lor natural papagalii Aratinga Soarelui traiesc de obicei in mici grupuri de circa 30 de exemplare, preferand savanele, dar si zonele impadurite sau paduricile de palmieri. Se pot aduna si in grupuri foarte mari atunci cand au la dispozitie o sursa bogata de hrana. Semintele, fructele, grauntele, florile si vegetalele alcatuiesc dieta lor in natura. Papagalul Aratinga Soarelui este monogam formand legaturi stranse cu partenera sa, fara a prezenta totusi manifestarile afectuoase specifice nimfelor, de exemplu. Ambii parinti se vor ocupa de hranirea si cresterea puilor.
Diferentierea vizuala a sexului unui Aratinga Soarelui este foarte dificila, singura modalitate sigura de distingere a femelei de mascul fiind metoda ADN sau chirurgicala (endoscopia). Papagalii Aratinga Soarelui ating maturitatea sexuala la varsta de 2 ani. Puii au penajul usor diferit si mai pal fata de adulti (verde pe cap si gat, tartita si spatele cu tenta rosie), au ciocul gri si coada mai scurta.
Ca pasari de companie, papagalii Aratinga Soarelui sunt cautati pentru inteligenta si voiosia lor. Totusi, ei nu sunt pasari recomandate pentru oricine, sunt energici si foarte activi. Aratinga Soarelui este zgomotos, tipa si are o voce puternica, rasunatoare. Este un papagal care are nevoie de foarte multa atentie si stimulare mentala pentru a evita dezvoltarea unor probleme comportamentale. Este usor de imblanzit si dresat si dezvolta o legatura foarte intensa cu stapanul sau. Iubesc sa zboare si aceasta placere nu trebuie sa le fie rapita caci ii va face nefericiti. Papagalul Aratinga Soarelui este foarte inteligent si poate fi invatat sa vorbeasca (desi nu atat de bine ca alte specii), dar si sa execute diverse trucuri sau giumbuslucuri. El adora sa se catere, sa se imbaieze si sa se joace cu apa si are nevoie de multe jucarii pe care sa le poata roade, pentru a-si exersa ciocul.
Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor papagali Aratinga Soarelui nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate.
Papagalul Aratinga Soarelui nu trebuie gazduit in voliere impreuna cu alte specii de papagali deoarece poate devein agresiv. Ideal este sa aveti o pereche de Aratinga Soarelui pe care sa o gazduiti intr-o voliera, vor fi nefericiti daca-i veti tine intr-un spatiu restrans.

Publicat la: 27-10-2008
Distribuie: Tweet