Papagalul Kea - cea mai inteligenta pasare? | 4animale.ro

Papagalul Kea - cea mai inteligenta pasare?

Papagalul Kea

Papagalul Kea a atras atentia oamenilor de stiinta de pe intreg globul, datorita inteligentei sale extraordinare si comportamentului neobisnuit.

Singura specie de papagali alpini, Nestor notabilis - papagalul Kea - face parte din familia Psittacidae si populeaza muntii din Noua Zeelanda. Masurand circa 46-48cm lungime, cu un penaj verde-masliniu, cioc puternic si picioare gri, Kea pare a fi o prezenta neinteresanta. Aparenta fizica nu inspira nicidecum o pasare extraordinara. Insa, asa cum, atunci cand zboara, ne uimeste dezvaluindu-ne un colorit rosu spectaculos pe partea interioara a aripilor, tot asa reuseste sa ne produca stupoare cu inteligenta si comportamentul sau.

Aceasta pasare pare a detine, intr-adevar, o intreaga colectie de trasaturi unice in "tagma" papagalilor si chiar a pasarilor. Singurul papagal alpin, Kea isi petrece mare parte a timpului pe pamant, nu in copaci, la altitudini cuprinse intre 600 si 2.000m deasupra nivelului marii, infruntand zapezi si vanturi puternice. Totusi, Kea este un zburator remarcabil, facand adevarate acrobatii in aer.

Partial nocturn, papagalul Kea traieste in grupuri de 50-100 de indivizi, o mare parte a timpului dedicandu-si-o jocului si luptelor cu semenii sai. Spectacolul unei "batai" intre doi papagali este absolut uimitor. "Adversarii" se imping, isi lovesc aripile, sar impreuna, se urmaresc unul pe altul, se ciupesc de gheare sau se incaleca unul pe altul, toate acestea fiind insotite de vocalizari foarte puternice.

Intre joaca si distrugere exista o linie foarte fina de demarcatie in cazul papagalilor Kea. Poreclit "clovnul muntilor", Kea este curajos, foarte curios, nu se teme de oameni si este gata oricand sa-i distreze daca se afla in preajma lor. Este capabil sa se joace ore intregi, fara sa se plictiseasca, cu betisoare, pietricele, diverse obiecte. Cu cat un obiect este mai mare si mai complex alcatuit, cu atat este mai interesant pentru un Kea.

Mai mult decat atat, au un obicei cel putin ciudat: rostogolesc la vale pietre de pe crestele muntilor, creand adevarate mini avalanse de bolovani. Se pare ca desfasoara aceasta activitate din pur amuzament...

Publicat la: 04-09-2007
Distribuie: Tweet