Index Alte animale Liliecii (Chiroptera)

Liliecii (Chiroptera)

Acerodon jubatus

Liliecii, singurele mamifere cu adevarat capabile de zbor, sunt creaturi care deopotriva ne pot fascina sau umple de teama. Asociati deseori cu noaptea si tenebrele ei, dar si cu vampirii si stafiile (in special in spatiul cultural occidental), liliecii sunt considerati animale sacre in Tonga si Africa de Vest si simboluri ale norocului in China, Polonia, Macedonia sau tarile arabe.
Liliecii fac parte din ordinul Chiroptera, care are la randul lui 2 subordine: Megachiroptera si Microchiroptera. Subordinul Megachiroptera cuprinde o singura familie (Pteropodidae) de lilieci cu fata asemanatoare cu cea a unei vulpi si care nu folosesc ecolocatia. Subordinul Microchiroptera cuprinde 17 familii de lilieci care folosesc ecolocatia si fie nu au blana deloc, fie nu au puf.
Ordinul Chiroptera este un ordin gigant, el include aproape un sfert din toate speciile de mamifere, fiind depasit ca numar de specii doar de ordinul rozatoarelor (Rodentia). Actualmente se cunosc aproximativ 1.100 de specii de lilieci, iar filogenia si clasificarea lor sunt inca aprins dezbatute, necesitand cercetari suplimentare.
Liliecii sunt animale foarte adaptabile, fiind raspanditi intr-o multitudine de habitate de pe intreg globul (cu exceptia regiunilor polare).
In Romania sunt intalnite 27 specii de lilieci, grupate in 2 familii: Rhinolophidae si Vespertilionidae.
Descriere
Liliecii sunt animale de mici dimensiuni, specia cea mai mica fiind liliacul cu nas de porc (Craseonycteris thonglongyai). Acesta are o lungime de 2,9-3,3cm si o greutate de doar 2g, concurand cu chitcanul pitic cu dinti albi (Suncus etruscus) la titlul de cel mai mic mamifer din lume. Specia cea mai mare este marele liliac frugivor (Acerodon jubatus), care cantareste 1,2kg si are o deschidere a aripilor de cel putin 1,5m.
Membrele anterioare ale liliecilor sunt transformate in aripi, alcatuite dintr-un strat dublu de piele, intinsa intre lateralele corpului si cele 4 degete foarte alungite ale memebrelor superioare.

Pagina anterioaraPagina urmatoare
Acest articol a fost publicat la data 14.02.2009
Vizualizari: 10111 © www.4animale.ro

Articole recomandate

 1/4 
Rasul (linxul) 26.02.2010 | 20070 vizualizari
Liliecii (Chiroptera) 14.02.2009 | 10112 vizualizari
Tigrul 13.11.2013 | 4517 vizualizari
Ratonul (Procyon lotor) - banditul mascat 22.10.2008 | 16936 vizualizari
N-ai gasit informatia pe care o cauti?
Da click aici si spune-ne ce subiect ti-ar placea sa gasesti in site!

Editorii nostri vor scrie pentru tine un articol cat mai curand!

Membri

Am uitat parola | Utilizator nou

Director animale

Ai un petshop, cabinet, crescatorie, asociatie, adapost sau pensiune pentru animale de casa?

Inscrie-te in director

Chestionar animale

Care este categoria de animale care va este cea mai draga?

» vezi toate poll-urile