Liliecii (Chiroptera) - pagina 4 | 4animale.ro

Liliecii (Chiroptera)

Acerodon jubatus

Ecolocatia
Toate Microchiropterele folosesc ecolocatia, o adaptare care le face pradatoare formidabile. Laringele liliecilor produce sunete de frecvente mai inalte decat pot auzi oamenii. Aceste sunete sunt emise prin gura si prin nas si directionate de potcoava (o excrescenta de pe nas). Cand sunetele sunt reflectate inapoi de un obiect sau de o prada, ecoul este perceput de urechile extrem de sensibile ale liliecilor. Astfel, timpul necesar pentru receptarea ecoului ajuta liliacul sa perceapa dimensiunea si locatia obiectului sau prazii.
Hranire
70% dintre lilieci sunt insectivori, printre insectele preferate numarandu-se: molii, tantari, fluturi, gandaci, paianjeni etc. Unii lilieci isi vaneaza prada in tufisuri si in copaci, dar multe specii vaneaza in zbor si chiar mananca in zbor (un liliac poate manca sute de tantari intr-o singura noapte). Unele specii de lilieci pot zbura chiar si pana la 40km pentru a se hrani.
Unele specii de lilieci sunt frugivore (mananca fructe), iar altele sunt nectarivore, hranindu-se cu polen si nectar, pe care le extrag cu ajutorul limbilor foarte lungi.
Alte cateva specii sunt carnivore, hranindu-se cu soparle si broaste. Exista si specii care vaneaza pesti si chiar specii care vaneaza alti lilieci.
Exista si 3 specii de lilieci-vampiri, care se hranesc cu sangele mamiferelor sau pasarilor: Desmodus rotundus, Diaemus youngi si Diphylla ecaudata. Acestia fac o incizie in pielea animalelor si sug sangele care curge continuu sub actiunea unei substante anticoagulante din saliva lor. Liliecii vampiri pot ingurgita pana la 20ml de sange la o singura masa, ceea ce inseamna aproximativ 40% din masa lor corporala.
Reproducere
Majoritatea speciilor de lilieci nu formeaza cupluri, dar exista si cateva specii monogame.

Publicat la: 14-02-2009
Distribuie: Tweet