Hranirea poneilor | 4animale.ro

Hranirea poneilor

Ponei

Intrebati orice posesor de ponei si va va spune ca acestia sunt mai puternici, mai destepti, mai robusti si mai sanatosi decat orice cal. Poneii au mai putine probleme cu copitele, sufera de mai putine colici si mananca mult mai putin decat caii.

Nevoile nutritionale ale poneilor
Majoritatea raselor de ponei au fost dezvoltate in regiuni unde pasunile erau sarace, terenurile aspre si clima severa. Ei isi castigau astfel cu greu hrana si au invatat sa foloseasca din ea, foarte eficient, orice parte nutritiva, oricat de mica. Atunci cand ii rasfatam si le oferim iarba grasa sau tot felul de suplimente nutritive, de cele mai multe ori le facem mai mult rau decat bine. Hranirea in exces este intotdeauna mai problematica decat hranirea deficitara.

Desi poneii au nevoie de doar o fractiune din cantitatea de hrana necesara unui cal, fanul pe care il oferiti trebuie sa fie de calitate. In general, lucerna si trifoiul sunt mai bogate in nutrienti si mai energizante decat ar avea nevoie poneiul, asa ca nu sunt necesare.

Pasunatul
Trecerea poneiului de la fan la iarba trebuie sa se faca foarte incet, altfel riscul de colica este foarte mare. Pasunile grase sunt chiar foarte periculoase pentru ponei. Astfel, incepeti cu 10 minute de pasunat in prima zi si cresteti perioada cu cateva minute in fiecare zi. Cu toate acestea, unii ponei nu vor putea fi lasati niciodata liberi pe pasunile grase, intrucat vor avea probleme. Poneii sunt predispusi la ingrasare rapida, ceea ce poate cauza probleme grave, cum ar fi sindromul metabolic.

Cele mai bune pasuni pentru ponei sunt cele sarace, cu iarba rara si care creste incet, astfel incat poneiul sa fie silit sa “munceasca” pentru asi gasi hrana. Altfel, va fi nevoie sa tineti poneiul pe pajiste doar o parte din zi si restul sa-l tineti in padoc sau intr-un spatiu unde nu este iarba. O alta varianta este folosirea uei botnite speciale pentru pasunat.
Bineinteles, foarte importanta este apa si poneiul trebuie sa aiba acces la apa proaspata si curata.

Suplimentarea dietei poneiului
In general poneii nu au nevoie sa manance hrana concentrata sau cereale, cu exceptia celor care desfasoara multe activitati fizice sau a femelelor care alapteaza un manz. Daca poneiul pare ca isi pierde din conditia fizica puteti sa-i cresteti cantitatea de fan oferita sau, daca tot nu e suficient, puteti sa-i adaugati la dieta hrana concentrata, dar nu foarte bogata in nutrienti, ci, mai degraba, suplimentata cu vitamine si minerale. Daca ii suplimentati dieta cu hrana concentrata, cautati mixurile special concepute pentru ponei pentru ca le satisfac exact nevoile. Incercati sa rezistati tentatiei de a-i rasfata cu prea multe tratatii. In schimb, asigurati-le in permanenta un bloc de sare si/sau minerale.

Mentinerea sanatatii poneiului
Poneiul are gura mica si dintii crescuti excesiv pot cauza probleme. Marginile ascutite si/sau incovoiate ale dintilor pot cauza o masticatie inconfortabila si dureroasa. De asemenea, dintii crescuti excesiv pot cauza si probleme comportamentale intrucat purtarea zabalei devine inconfortabila. Cereti veterinarului sa verifice periodic gura poneiului pentru a putea evita  eventualele probleme.
De asemenea, poneii au nevoie de deparazitari periodice pentru a-si pastra o stare buna de sanatate.

Publicat la: 26-11-2021
Distribuie: Tweet