10 lucruri fascinante despre pasarea flamingo (Phoenicopterus) VIDEO | 4animale.ro

10 lucruri fascinante despre pasarea flamingo (Phoenicopterus) VIDEO

Flamingo

1. Pasarea de foc

Cuvantul flamingo vine de la spaniolul „flamenco”, care inseamna foc si se datoreaza culorii roz sau portocalii vibrante a penajului acestei pasari.

2. Specii

In lume exista 6 specii de flamingo: 

a. Flamingo roz (Phoenicopterus roseus) – raspandit in Africa, Europa de Sud, Asia de Sud si de Sud-Vest. Aceasta este specia care se intalneste si in Romania, aparitie rara, sporadica, doar in Delta Dunarii si pe coastele Marii Negre.

b. Flamingo minor (Phoenicopterus minor) – raspandit in Africa si Nord-vestul Indiei

c. Flamingo chilian (Phoenicopterus chilensis) – raspandit in America de Sud

d. Flamingo puna (Phoenicopterus jamesi) – raspandit in Anzii din Peru, Chile, Bolivia si Argentina

e. Flamingo andin (Phoenicopterus andinus) – raspandit in Anzii din Peru, Chile, Bolivia si Argentina

f. Flamingo american (Phoenicopterus ruber) – raspandit in Insulele Caraibe, Mexic, Columbia, Belize si Galapagos

3. Pasarea flamingo poate detecta ploaia de la 500km departare

Pasarile flamingo din Africa isi datoreaza hrana vietii care pulseaza in lacurile dulci si alcaline-saline si pe care ele o strecoara cu ajutorul structurilor filtrante specializate din ciocurile lor. Totusi, multe dintre aceste lacuri au caracter temporar, fiind predispuse secarii aproape complete, in anumite perioade.

Flamingo

Dar, pe coastele parjolite ale Namibiei, flamingo roz pare ca stie cand au sosit ploile in infierbantata si uscata Vale Etosha, aflata la 500km departare! Dar cum? E mult prea departe pentru a vedea fulgerele si a auzi tunetele. E posibil ca pasarile sa perceapa scaderea minuscula a presiunii atmosferice, care indica viitoare ploi. Totusi, nimeni nu stie daca acest lucru este adevarat si daca da, cum reusesc sa faca o „prognoza” atat de precisa.

4. De ce sunt roz penele pasarilor flamingo?

Culoarea aprinsa a penajului pasarilor flamingo este data de pigmentii carotenoizi care se gasesc din abundenta in algele si crustaceele care alcatuiesc dieta unui flamingo. Relatarile despre flamingo albastri sunt false, dar, totusi, un exemplar cu penajul negru a fost identificat in doua aparitii, una in Israel si alta in Cipru. Cauza penajului de asemenea culoare este excesul de melanina, pigment produs chiar de pasare.

5. Galbenusul oualor de flamingo este tot roz?

Desi pasarea flamingo este roz si la interior, adica are pielea roz si chiar si sangele roz, totusi, parerea care da si galbenusului oualor culoarea roz este complet falsa, iar pozele care arata asa ceva sunt trucate.

Flamingo

Flamingo este una dintre putinele pasari care isi hraneste puiul cu un fel de „lapte” produs chiar in gusa pasarii, „lapte” care si el are culoarea roz aprins. Ce este interesant este faptul ca „laptele” produs consuma foarte mult din rezervele de carotenoizi ale organismului pasarilor flamingo, astfel incat, pana la sfarsitul sezonului de reproducere, penajul parintilor isi pierde nuanta vibranta, ajungand chiar aproape la culoarea alba.

Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca biochimia sangelui fiecareia dintre cele sase specii de pasari flamingo este diferita si adaptata cate unei clase diferite de carotenoizi, de aici rezultand si diferentele de nuanta din penajul speciilor.

6. Unde cuibaresc pasarile flamingo?

Puii de flamingo sunt de culoare gri si ies din oua in cuibarele construite de parinti din namol. Puii isi „coloreaza” treptat penajul in roz, in urma ingestiei tot mai mari de pigmenti carotenoizi, dar penajul lor va fi definitivat abia la implinirea varstei de 3 ani.

7. Puterea sta in roz

Pasarile flamingo care au penajul de culoare roz vibrant sunt si cele mai bine cotate intre semenii aceleiasi specii, intrucat o culoare puternica arata si o capacitate sporita de gasire a hranei. In timpul sezonului de imperechere, exemplarul cel mai bine cotat va influenta si restul coloniei de pasari in a-si incepe ritualul imperecherii, prin intensificarea culorii penajului propriu.

Flamingo

8. Cum isi aleg pasarile flamingo partenerii?

Masculii si femelele flamingo executa fiecare un dans de imperechesre foarte elaborat si spectaculos. Odata formate, perechle sunt in marea lor majoritate monogame.

9. Pasarile flamingo recurg la tactici de intimidare

Un proiect de cercetare pe termen lung, desfasurat de Wildfowl and Wetlands Trust (WWT), a inregistrat cazuri de pasari flamingo care au „imbrancit” o alta pasare din colonie, intr-un mod deliberat si neprovocat, nemaivazut pana atunci. Acest comportament neprevazut a fost inregistrat la toate cele sase specii de flamingo rezidente la WWT, iar o pasare a fost observata chiar izbindu-se de un alt flamingo care dormea profund.

Este posibil ca acest comportament agresiv sa arate intentia pasarilor de a-si schimba ierarhia in colonie, dar este nevoie de mai multe studii pentru a analiza aceste noi date.

10. Cat traieste o pasare flamingo?

Pasarea flamingo este foarte longeviva, exemplarele din libertate putand sa traiasca si pana la varsta de 70 de ani, aceasta fiind una dintre cele mai inaintate varste inregistrate in lumea pasarilor. Pradatorii lor cei mai intalniti sunt vulturii si chiar babuinii. 

Publicat la: 14-01-2020
Distribuie: Tweet