Leul - regele animalelor | 4animale.ro

Leul - regele animalelor

Leu

Supranumit si regele animalelor, Panthera leo – leul, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae.
Desi pana acum circa 10.000 de ani magnificul leu era, dupa om, cel mai raspandit mamifer terestru mare, astazi leul asiatic este pe cale de disparitie, iar leul african este declarat specie vulnerabila.
In prezent numai 6 subspecii mai populeaza savanele:
Panthera leo persica – leul asiatic
Panthera leo senegalensis – leul vest-african
Panthera leo azandica – leul nord-est-congolez
Panthera leo nubica – leul est-afican sau leul Massai
Panthera leo bleyenberghi – leul sud-vest-african sau leul Katanga
Panthera leo krugeri – leul sud-est-african sau leul Transvaal
In trecut in gradinile zoologice exista o practica frecventa, cel putin dubioasa: aceea de imperechere a leilor cu tigrii, leoparzii sau jaguarii, rezultand diverse tipuri de hibrizi (ligru, leopon, tigon). Datorita necesitatii conservarii speciei, astazi hibridizarea se mai practica doar in menajeriile private si in gradinile zoologice din China.
Descriere
Leul este a doua felina ca marime, dupa tigru. Culoarea blanii sale variaza de la galben deschis pana la maro-ocru sau chiar roscat. Blana de pe abdomen este mai deschisa la culoare, iar smocul de par din varful cozii este negru. Puii au pete maronii pe blana, similare cu cele ale leoparzilor. Exista si lei albi, culoarea deschisa a blanii lor datorandu-se unei gene recesive.
Dimensiunile leilor pot varia in functie de zona in care traiesc, insa in medie, femelele cantaresc 120-180kg, iar masculii 150-230kg.

Publicat la: 11-08-2008
Distribuie: Tweet