Leul - regele animalelor - pagina 2 | 4animale.ro

Leul - regele animalelor

Leu

Inaltimea la umar este de circa 98cm in cazul femelelor si 120cm in cazul masculilor. Lungimea corpului (incluzand capul) la femele variaza intre 140 si 175cm, iar la masculi intre 170 si 250cm.
Dimorfismul sexual al leilor este foarte evident: masculii sunt singurii care au coama – in jurul gatului si pe piept. Coama variaza atat din punctul de vedere al culorii cat si al marimii si caracteristicile sale sunt influentate de gradul de maturitate sexuala, de climat, de bagajul genetic al exemplarului, dar si de secretia de testosteron. Astfel, un leu sanatos are o coama bogata si de culoare inchisa.
Desi s-au inregistrat cazuri de femele care au trait 20 de ani, in libertate leii rareori depasesc varsta de 8 ani. In captivitate insa ei pot ajunge sa traiasca chiar si peste 20 de ani.
Caracteristici unice in lumea felinelor
Leii sunt singurele feline al caror dimorfism sexual este evident vizual.
Leul este singura felina care are varful cozii acoperit cu un smoc de par. Rolul acestui smoc este inca necunoscut. El este absent la nastere si incepe sa se dezvolte abia in jurul varstei de 5 luni.
Masculul leu este singura felina care are coama.
Dintre feline, leul are cel mai puternic raget.
Habitat
Desi este supranumit “regele junglei”, leul prefera savanele si campiile intinse, insa poate fi intalnit si in tufarisuri si paduri. Copacii Acacia imprastiati prin savane permit leilor sa se retraga la umbra.
Comportament
Leii isi petrec o mare parte a timpului odihnindu-se si sunt activi numai 20 de ore pe zi. Din punct de vedere al organizarii sociale ei pot fi impartiti in doua categorii: rezidentii si nomazii.

Publicat la: 11-08-2008
Distribuie: Tweet