Leul - regele animalelor - pagina 3 | 4animale.ro

Leul - regele animalelor

Leu

Leii rezidenti sunt cei care traiesc in grupuri (alcatuite din maxim 30 de indivizi). Un grup este alcatuit din 5-6 femele inrudite, impreuna cu puii lor de ambele sexe, carora li se alatura unul sau doi masculi (care se imperecheaza cu femelele din grup). Puii masculi ajunsi la maturitate (in jurul varstei de 2-3 ani) sunt exclusi din grupul matern.
Leii nomazi sunt cei care traiesc singuri sau in pereche. Perechile sunt adesea formate din 2 masculi. Pe parcursul vietii un leu poate trece succesiv de la statutul de nomad la cel de rezident si invers.
Leii sunt foarte teritoriali si atat masculul cat si femela isi vor apara cu ferocitate teritoriul. Femelele din grup sunt cele care vaneaza de obicei, masculii patruland teritoriul grupului.
Comunicarea in cadrul unui grup de lei este diversa, incluzand vocalizari (mugete, ragete, maraituri, mieunaturi, suieraturi  etc.), dar si atingeri, lingeri, frecari ale unor parti ale corpului sau posturi corporale. Ragetul leului este foarte puternic si se poate auzi de la o distanta de 8km, el fiind emis in special noaptea si avand rolul de a semnala prezenta animalului intr-o anumita regiune.
Hranire
Leii sunt pradatori exclusivi carnivori, foarte puternici, care vaneaza mamifere mari, printre preferatele lor enumerandu-se: antilope gnu, antilope impala, zebre, bivoli, mistreti salbatici etc.
Femelele leu vaneaza de obicei in grup, aplicand strategia furisarii pana in apropierea victimelor. Cel mai adesea, cateva femele incercuiesc turma din mai multe puncte, urmand sa atace brusc si violent individul cel mai apropiat. Desii coltii leilor sunt foarte ascutiti si au dimensiuni impresionante (pana la 8cm lungime), prada este cel mai adesea omorata prin strangulare.
Un leu poate manca la o singura masa chiar si 30kg de carne. Prazile de dimensiuni mici sunt mancate pe loc, iar cele de dimensiuni mari sunt adesea tarate pana pe teritoriul grupului.

Publicat la: 11-08-2008
Distribuie: Tweet