Rasul (linxul) | 4animale.ro

Rasul (linxul)

Lynx lynx - rasul eurasiatic sau carpatin

Rasul sau linxul este o felina de dimensiuni medii, care face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Taxonomia acestui mamifer carnivor este inca disputata, unele surse integrand rasul in genul Felis, altele integrandu-l intr-un gen separat, genul Lynx. Desi exista inca aceasta controversa, totusi este sigur faptul ca, caracalul (Caracal caracal), desi supranumit rasul persan, african sau egiptean, nu este cu adevarat un ras, el facand parte din genul Caracal.
Astfel, exista patru specii de ras, raspandite in diferite zone ale globului:

Lynx lynx – linxul (rasul) carpatin sau eurasiatic – Europa, Asia (Rusia, China, Turcia). Rasul carpatin traieste si in Romania, unde se intalnesc populatiile cele mai numeroase dupa cele care se gasesc in Rusia.
Lynx canadensis – linxul (rasul) canadian sau polar – Canada, Nordul Americii de Nord
Lynx rufus – linxul (rasul) rosu – SUA, Sudul Canadei
Lynx pardinus – linxul (rasul) iberic – Spania

Descriere

Rasii au cozile scurte si smocuri de par negru in varfurile urechilor (aceste smocuri ii ajuta sa detecteze sursa sunetelor si fara ele auzul rasilor ar fi grav afectat). Sub gat prezinta un desen negru (putin vizibil) in forma de papion. Culoarea si lungimea blanii lincsilor variaza in functie de zona geografica in care traiesc, de la maro deschis pana la auriu sau bej-alburiu. Blana prezinta uneori marcaje maro-inchis in special pe membre. Mustatile sunt lungi si labele sunt rotunde, special adaptate pentru mersul in zapada si pot ajunge mai mari decat palma omului. Toate speciile de lincsi au blana de pe gat, piept, burta si interiorul membrelor de culoare alba.

Dimensiunile lincsilor variaza simtitor de la o specie la alta. Cea mai mare specie este linxul eurasiatic, inregistrand o lungime de circa 70-140cm si greutatea cuprinsa intre 18 si 35kg.

Publicat la: 26-02-2010
Distribuie: Tweet