Cel mai mare papagal asiatic, vestit pentru coloritul viu al penajului, dar si pentru capacitatea sa de a imita limbajul uman, papagalul Marele Alexander – Psittacula eupatria – este o pasare de companie indragita. Sunt cunoscute 5 subspecii intre care diferentele nu sunt foarte mari: Psittacula eupatria eupatria, Psittacula eupatria avensis (Marele Alexander burmez), Psittacula eupatria magnirostris (Marele Alexander din Insulele Andaman), Psittacula eupatria nipalensis (Marele Alexander nepalez), Psittacula eupatria siamensis (Marele Alexandru siamez). Numele acestor subspecii ne indica si locul lor de origine: India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Burma, Thailand, Laos, Vietnam, Insulele Andaman.
Marele Alexander se distinge prin aparenta sa impunatoare, ciocul incovoiat si masiv si coada lunga (care atinge lungimi de 35cm) si tivita cu galben. In salbaticie penajul sau este de culoare verde-mar, cu pete rosii pe aripi. Capul masiv al masculului prezinta un guler roz pe ceafa, iar obrajii au tenta gri. Gulerul roz se continua pe gat cu o banda neagra. Ciocul este rosu si are varful galben. Papagalii Marele Alexander ating lungimi de 57-62cm (inclusiv coada), greutati de 220-300g si traiesc aproximativ 30-40 de ani.
In habitatul lor natural papagalii Marele Alexander traiesc de obicei in grupuri mici in timpul zilei, dar se aduna in stoluri foarte mari pe timpul noptii. Ei prefera zonele impadurite, mangrovele de coasta sau zonele cultivate, dar poate fi intalnit chiar si in zonele urbane. Din nefericire, datorita comertului cu animale de companie, papagalul Marele Alexander este aproape disparut din arealul sau natural. Semintele, mugurii, fructele, legumele, grauntele, florile si nectarul alcatuiesc dieta lor in natura. Acesti papagali obisnuiesc sa “atace” lanurile si livezile de fructe ale fermierilor. Papagalul Marele Alexander este o specie gregara si galagioasa, vocea sa semanand cu cea a Micului Alexander (Psittacula krameri), dar fiind mai puternica.
Papagalul Marele Alexander nu este monogam ci “curtezan sezonier”, dar poate uneori forma legaturi stranse cu partenera sa.
Publicat la: 25-01-2008
Distribuie: Tweet