Papagalul Barraband - Polytelis swainsonii | 4animale.ro

Papagalul Barraband - Polytelis swainsonii

Ingrijire Papagali

Pereche de papagali Barraband

Vestit pentru tinuta deosebit de eleganta (de unde si numele de “Papagal superb”) si blandetea sa, dar si pentru faptul ca este mai tacut decat multe alte specii, papagalul Barraband – Polytelis swainsonii – este o pasare de companie cel putin la fel de interesanta ca si ceilalti papagali. Papagalul Barraband este o specie originara din sud-estul Australiei si care este in prezent amenintata cu disparitia, fiind listata in CITES II. Barraband se distinge prin penajul sau majoritar verde, coada lunga, ciocul portocaliu-roz vibrant, picioarele gri si irisul portocaliu sau galben. Papagalii Barraband ating lungimi de 40-42cm, greutati de 125-150g si pot trai chiar si peste 20 de ani.
In habitatul lor natural papagalii Barraband traiesc de obicei in formatii familiale sau grupuri mici, dar se pot aduna si in stoluri in perioada de imperechere sau daca au la dispozitie o sursa bogata de hrana. Se pot asocia in natura uneori si cu papagali nimfa sau Rosella. Ei prefera padurile de eucalipt de pe malurile apelor, dar pot fi intalniti si in apropierea plantatiilor sau chiar in zonele rurale si in apropierea fermelor. Isi petrec mult timp pe sol, dar si in copaci, cautandu-si hrana si sunt zburatori rapizi si gratiosi. Florile de eucalipt sau acacia, fructele, mugurii, nectarul, grauntele, ierburile si diferitele plante, dar si insectele si larvele acestora alcatuiesc dieta lor in natura. Ocazional se pot aduna in stoluri si in lanurile si livezile fermierilor, provocand pagube.
Papagalul Barraband este monogam si formeaza legaturi stranse cu partenera sa, femela clocind ouale, masculul hranind-o pe perioada clocirii si ajutand-o sa hraneasca puii.
Diferentierea vizuala a sexului unui papagal Barraband este foarte usor de realizat. Ambele sexe au penajul de culoare verde puternic, insa numai masculul are fruntea, fata si gatul galbene, prezentand si o banda rosie in partea superioara a pieptului. 

Publicat la: 15-06-2008
Distribuie: Tweet