Vestit pentru dragalasenia, inteligenta si veselia sa, dar si pentru capacitatea masculilor de imitare a limbajului uman, papagalul Kakariki (capra) – Cyanoramphus – este o pasare de companie des intalnita si indragita. Sunt cunoscute 2 subspecii: Cyanoramphus auriceps (kakariki cu coroana galbena) si Cyanoramphus novaezelandiae (kakariki cu coroana rosie), ambele originare din Noua Zeelanda. In captivitate se intalnesc adesea si hibrizi obtinuti din incrucisarea celor doua specii. Aceasta practica de hibridizare nu trebuie insa incurajata.
In dialectul Maori “kakariki” inseamna “papagal mic”. Papagalul Kakariki se distinge prin corpul sau suplu si coada lunga. Penajul este verde, iar aripile sunt tivite cu albastru. Kakariki cu coroana rosie prezinta o pata rosie pe cap, iar kakariki cu coroana galbena o pata galbena pe cap. Au picioare si degete lungi cu care le place foarte mult sa scormoneasca in pamant, precum gainile. Deseori isi folosesc un picior pentru a apuca mancarea si a o introduce in cioc, asemenea papagalilor mari. Papagalii Kakariki ating lungimi de 23-28cm (inclusiv coada), greutati de 40-80g si traiesc aproximativ 12-15 de ani. Specia cu coroana galbena este mai mica si are penajul mai intens colorat decat specia cu coroana rosie. De-a lungul timpului s-au selectionat cateva varietati coloristice ale papagalului Kakariki: lutino, pied, cinnamon insa acestea sunt foarte rare si foarte scumpe.
In habitatul lor natural papagalii Kakariki traiesc de obicei in mici grupuri familiale, in zone impadurite, dar si in zone de coasta cu vegetatie mai arida: arbusti, tufarisuri. Datorita zonei sub-arctice in care traiesc, penajul lor este special adaptat pentru supravietuirea la temperaturi scazute. Semintele, fructele, grauntele, vegetalele si chiar micile insecte alcatuiesc dieta lor in natura. Papagalul Kakariki este monogam formand legaturi stranse cu partenera sa, fara a prezenta totusi manifestarile afectuoase specifice nimfelor, de exemplu. Ambii parinti se vor ocupa de hranirea si cresterea puilor.
Publicat la: 11-02-2008
Distribuie: Tweet