Papagalul de Pacific - Forpus coelestis | 4animale.ro

Papagalul de Pacific - Forpus coelestis

Ingrijire Papagali

Forpus coelestis

Cel mai vestit dintre papagalii genului Forpus, papagalul de Pacific sau papagalul celest – Forpus coelestis – este o pasare de companie deosebita si interesanta. Sunt cunoscute 2 subspecii intre care diferentele coloristice nu sunt foarte mari: Forpus coelestis coelestis, originara din Ecuador si Peru si Forpus coelestis lucida, originara din Columbia. Masculul subspeciei Forpus coelestis coelestis are penajul majoritar verde, cu nuante galbui pe frunte, obraji, cap, gat, piept si abdomen. De langa fiecare ochi porneste o dunga de culoare albastra care se prelungeste pana pe ceafa. Penele de zbor si partea inferioara a spatelui este albastru-cobalt. Femela se distinge prin absenta coloratiei albastru-cobalt a spatelui si aripilor.

Femela subspeciei Forpus coelestis lucida arata exact ca masculul Forpus coelestis coelestis, iar masculul are dungile de la ochi colorate mai puternic decat femela. Ambele sexe ale ambelor subspecii au ochii caorui inchis, picioarele roz si ciocul gri-albicios.

Papagalul de Pacific este un papagal de mici dimensiuni, cu coada scurta, care atinge doar 12-13cm lungime si 30g greutate. Aceasta specie poate trai chiar si peste 20 de ani.

In habitatul lor natural papagalii de Pacific traiesc de obicei in grupuri mici (4-10 exemplare), dar se pot aduna si in stoluri foarte mari daca au la dispozitie o sursa bogata de hrana. Ei prefera savanele aride si habitatele deschise, dar pot fi intalniti si la marginea padurilor. Semintele (coapte sau pe jumatate coapte), grauntele si fructele de cactus alcatuiesc dieta lor in natura. Acesti papagali obisnuiesc sa “atace” lanurile si livezile de fructe ale fermierilor.

Diferentierea vizuala a sexului unui papagal de Pacific este usor de ralizat inca de la varste mici, datorita criteriilor mentionate mai sus. Papagalul de Pacific ajunge la maturitate la varsta de 1 an, fiind capabil de reproducere la aproximativ 2 ani.

Ca pasari de companie, papagalii de Pacific sunt cautati pentru inteligenta lor si pentru personalitatile lor puternice. Sunt pasari foarte dominatoare si curajoase si este bine sa fie obisnuiti de la varste fragede cu apropierea omului si dresati cu fermitate. Papagalul de Pacific poate fi invatat sa vorbeasca, sa imite diferite sunete sau sa faca trucuri si giumbuslucuri (totusi, acest lucru nu este o certitudine, depinde de fiecare pasare in parte). Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor papagali de Pacific nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate.

De-a lungul timpului s-au selectionat multe varietati coloristice ale papagalului de Pacific, dintre care amintim: blue, American yellow, American White, European yellow, European white, fallow, dark green, dark blue, cinnamon, lutino, isabel.

Papagalul de Pacific nu este indicat sa fie gazduit in colivii sau voliere impreuna cu alte specii de papagali si nici macar cu exemplare din aceeasi specie, deoarece este foarte teritorial si agresiv, in special in sezonul de imperechere. Femelele tind sa se ataseze de o singura persoana, pe cand masculii sunt mai sociabili. Ideal este sa aveti o pereche de papagali de Pacific pe care sa o gazduiti intr-o colivie foarte mare sau intr-o voliera.

Publicat la: 23-06-2008
Distribuie: Tweet