Cum putem ajuta pisicile sa indure frigul iernii? | 4animale.ro

Cum putem ajuta pisicile sa indure frigul iernii?

Ingrijire Pisici

Pisica maidaneza

Pisicile au remarcabile capacitati de supravietuire. Mai mult decat atat, din deserturi pana in paduri bogate, din centre urbane pana in zone rurale, ele si-au dezvoltat asemenea insusiri incat nu doar supravietuiesc, ci chiar prospera. Totusi, cateodata, cu precadere in perioade cu vreme severa, au nevoie de un mic ajutor de la om, pentru a trece mai usor peste conditiile dure pentru supravietuire.

Daca pisicile pe care le avem ca animale de companie in casele noastre, sunt ferite de frigul iernii, iar cele care au si acces in afara casei pot reveni la caldura, in general, oricand doresc, altfel stau lucrurile cu pisicile “maidaneze”, care nu au stapani sa le poarte de grija si care isi petrec intreaga iarna incercand sa supravietuiasca. Asadar, putin ajutor de la oameni le poate feri de pericolele care insotesc mai ales perioadele cu temperaturi scazute. Iata cateva “labute de ajutor” pe care le puteti oferi:

Oferiti pisicilor apa proaspata cu regularitate
Multe animale, inclusiv pisici, se deshidrateaza in timpul iernii, intrucat apa ingheata si ele nu gasesc alte surse de apa proaspata. In plus, atunci cand sunt temperaturi scazute, organismul are nevoie de mai multa apa pentru a gestiona bine situatia de supravietuire. Aasadar, cautati sa le oferiti pisicilor maidaneze apa, intr-un bol de plastic gros, izolat daca e posibil, si schimbati-o frecvent, pentru a le pune la dispozitie apa neinghetata.

Cresteti cantitatea de mancare oferita pisicilor
Pe timpul iernii, cresteti cantitatea de mancare pe care o oferiti pisicilor maidaneze, pentru ca acestea isi vor consuma cea mai mare parte din energie incercand sa faca fata temperaturilor scazute. De asemenea, o ratie de hrana satisfacatoare le va ajuta si sa-si mentina blanita in stare buna si le va asigura si un strat de grasime izolator. Oferiti-le mancare uscata de buna calitate si feriti-va sa le dati mancare umeda intrucat aceasta va ingheta daca pisicile nu o mananca imediat. 

Pisici maidaneze

 

Oferiti pisicilor un adapost uscat, calduros si curat
Incercati sa construiti un adapost dintr-o cutie cu capac, confectionata din plastic, in peretele careia sa decupati o gaura cu diametru de 15cm. Cutia nu trebuie sa fie prea mare, din contra, trebuie sa fie suficient de mica pentru a putea mentine in ea cat mai mult timp caldura degajata de corpul pisicii. Plasati cutia pe un pat de caramizi sau scandura, pentru a o tine deasupra pamanatului. Ca asternut in interiorul cutiei, cel mai bine este sa folositi paie, sub care puteti pune o bucata de izopren pentru izolatie. Nu folositi ziare sau fân si nici materiale textile gen paturi si prosoape, intrucat acestea absorb umezeala din aer si vor deveni ude si, astfel, cu atat mai reci. Paiele permit scurgerea umezelii, pastrand asternutul uscat.

Speram sa puteti aplica masurile enumerate in acest articol, pentru a ajuta pisicutele fara stapan in iarna care vine sau macar sa distribuiti informatia pentru ca si altii sa poata ajuta si ei pisicile aflate in nevoie.

Publicat la: 21-09-2021
Distribuie: Tweet