Alegerea pisicii potrivite - de ce sa ne luam o pisica? | 4animale.ro

Alegerea pisicii potrivite - de ce sa ne luam o pisica?

Ingrijire Pisici

Terra

Adaptabilitatea si independenta pisicii o fac un companion foarte “practic” si potrivit pentru familiile si casele moderne ale zilelor noastre. Pisica nu trebuie scoasa la plimbare, se spala si se curata singura si isi mentine singura forma fizica. Multe pisici se adapteaza foarte bine unei vieti petrecute in exclusivitate in interiorul casei stapanului. De asemenea, multe pisici pot invata usor sa tolereze si sa traiasca impreuna cu un alt animal de companie in aceeasi casa.
Cu toate acestea, multi oameni sunt atrasi de fapt de frumusetea pisicilor. O pisica stand linistita pe pervazul unei ferestre, o pisica jucandu-se in gradina, o pisica dormind pe un fotoliu sau o pisica vanandu-si prada sunt imagini care ne fac sa ne dam seama ca a detine o pisica este o placere.
Pisica potrivita
Alegerea pisicii potrivite depinde foarte mult de preferintele stapanului: rasa, blana lunga sau scurta, culoare si model al blanii. Un factor determinant este si suma de bani pe care sunteti dispusi sa o cheltuiti. Cele mai scumpe pisici au pedigree si stramosi care pot fi identificati si urmariti inapoi in timp pana in anii 1800. Exista insa oricand si posibilitatea adoptarii unei pisici gratis, de la cunoscuti sau chiar de pe strada. Intre aceste doua extreme se pot gasi multe pisici de cumparat, care nu au pedigree si care au rezultat din incrucisarea a doua rase diferite. De exemplu, pentru o fractiune de pret din cel al unei pisici cu pedigree veritabil, puteti gasi o pisica “aristocrata” ca mama sa de rasa si sanatoasa ca tatal sau “maidanez”.
In cazul pisicilor marimea nu este importanta pentru ca pisicile nu variaza mult in dimensiuni. In lumea “pisiceasca” nu exista extremele Saint Bernard sau Chihuahua, ca in lumea “caineasca”. De asemenea, pisicile nu impun existenta unui spatiu de locuit generos. Unele rase s-ar putea sa necesite spatii mai mari, dar majoritatea pisicilor se vor simti bine si intr-un apartament mic.
Cu pedigree sau fara?
Importanta pedigree-ului la pisici este de data relativ recenta. In urma cu doar cateva zeci de ani pisicile cu pedigree erau foarte greu de gasit, iar Persana si Siameza erau aproape singurele rase disponibile. Situatia s-a schimbat insa radical si acum pot fi gasite multe rase de pisici la vanzare. Cresterea pisicilor de rasa si participarea lor la concursuri de frumusete a devenit astfel un hobby foarte indragit. Principalul avantaj al achizitionarii unei pisici de la un crescator cu bun renume este acela ca tranzactia va ofera garantii cu privire la originea animalului.
Pisicile “maidaneze”
Pisicile care au fost abandonate de stapani sau cele care s-au nascut pe strazi isi construiesc viata ca “maidaneze”. Ele se reintorc la statutul de “pisici salbatice”, formeaza colonii cu alte pisici si se inmultesc prolific. Astfel, puteti adopta oricand o pisica de pe strada sau chiar ea va poate “adopta” pe dumneavoastra. Intr-un astfel de caz va fi nevoie totusi sa mergeti cu pisica la un veterinar pentru un consult medical minutios si pentru vaccinare. De asemenea, este posibil ca o pisica “maidaneza” sa aiba la inceput nevoie de mai multa atentie pentru a putea forma o legatura afectiva stabila cu dumneavoastra.

Publicat la: 16-09-2010
Distribuie: Tweet