Ce este “iarba mâței” si cum actioneaza ea asupra pisicilor | 4animale.ro

Ce este “iarba mâței” si cum actioneaza ea asupra pisicilor

Ingrijire Pisici

Pisica mirosind iarba matei

Multi oameni au auzit de “iarba mâței”, dar putini cunosc detalii despre ce tip de planta este si despre efectul ei asupra pisicilor, privit din punct de vedere stiintific. Articolul prezent va discuta cateva astfel de aspecte mai putin cunoscute.

Ce este “iarba mâței”?
Iarba mâței (Nepeta cataria), in romaneste cătușnică, este o planta originara din zona mediteraneeana a Europei, inrudita cu menta, care face flori frumoase de culoare mov, asemanatoare lavandei si care este apreciata in medicina naturista pentru multiplele sale proprietati (favorizeaza somnul si relaxarea, combate racelile etc.).  

Cum actioneaza iarba mâței?
Pisicile au un organ olfactiv auxiliar, organul vomeronazal sau organul lui Jacobson, situat in cerul gurii, care este responsabil cu detectarea feromonilor si transportul mirosurilor pana in creier. 
Nepetalactona, uleiul care se gaseste in frunzele cătușnicăi, este substanta care declanseaza schimbarile comportamentale la pisicile care vin in contact, prin miros, cu aceasta planta. Intrucat iarba mâței imita olfactiv hormonii sexuali felini, pisicile care vor mirosi aceasta planta vor manifesta deseori comportamentul unei femele in calduri, asta desi chiar si masculii sunt influentati de aceasta planta.
Schimbarile comportamentale ale pisicilor aflate sub actiunea cătușnicăi, pot include manifestari de afectiune, de relaxare, de fericire, de joaca, de veselie, dar, uneori, chiar si de agresivitate.

Alte aspecte de retinut
Planta se gaseste de obicei sub forma de frunze uscate, dar ea se poate cultiva si verde. Varianta verde este mai puternica decat cea uscata.
Nu toate pisicile sunt afectate de uleiul prezent in iarba mâței, se estimeaza ca aproximativ 60% dintre ele isi vor schimba comportamentul in prezenta acestei plante. De asemenea, cercetarile au aratat ca gradul de reactivitate al pisicilor la iarba mâței, este o particularitate genetica. 
Durata efectului pe care il are iarba mâței depinde de fiecare pisica in parte, in general fiind de circa 10 minute, dupa care se stinge treptat. De asemenea, sunt necesare 30 de minute de pauza pentru ca o pisica sa-si modifice din nou comportamentul sub influenta unei noi cantitati de planta.
Iarba mâței isi pierde eficacitatea in timp, deci este recomandat sa fie tinuta intr-un recipient care se inchide ermetic, pentru a-si pastra prospetimea.
Iarba mâței nu este daunatoare puilor de pisica, dar acestia nu vor incepe sa reactioneze la ea pana nu vor implini varsta de minim 6 luni.
Nu este nicio problema daca pisicile ingereaza iarba mâței, important este sa nu o manance in cantitati mari. 
Nu expuneti pisica la cantitati mari din aceasta planta, folositi doar cate putin de fiecare data. In caz contrar pisica poate sa vomite, sa aibe ameteli, diaree sau dificultati de deplasare. 

Publicat la: 22-01-2021
Distribuie: Tweet