Ce sunt pisicile Calico? | 4animale.ro

Ce sunt pisicile Calico?

Ingrijire Pisici

Calico

Pisicile Calico sunt acele pisici a caror blana are portiuni colorate in trei culori: alb, negru si portocaliu sau alb, gri si crem deschis. Cea de-a doua varianta, in care culorile sunt mai “indulcite”, se numeste Calico atenuat. Portiunile colorate din blana pot fi atat de diverse ca forma si sunt atat de proprii fiecarei pisici, incat nu pot exista niciodata doua pisici Calico cu acelasi “model” pe blana.

Asadar, Calico nu reprezinta o rasa, ci un “model” de blana, model care poate aparea atat la pisicile de rasa cat si la cele europene, “maidaneze”. Mai mult decat atat, desi majoritatea raselor de pisici pot avea si exemplare Calico, exista totusi si cateva rase la care nu veti gasi niciodata astfel de modele de blanita: Siamese, Bombay, Russian Blue si British Shorthair. Gasim insa exemplare Calico in rasele Persian, Manx, Maine Coon, sau Scottish Fold, ca sa nominalizam doar cateva.

Pisicile Calico sunt, deci, cele mai colorate pisici, fiind rivalizate doar de pisicile Tortoiseshell, cu care sunt, genetic, foarte asemanatoare. De fapt, de multe ori este greu sa facem diferenta intre aceste doua modele de blana. Totusi, diferenta de baza este aceea ca la pisicile Calico intalnim pe blana portiuni de culoare unica, uniforma, compacta, pe cand la pisicile Tortoiseshell cele trei culori sunt intrepatrunse, imbinate in blana. Anumite pisici pot avea insa si pete amestecate; intretesute printre petele de culoare compacta pete de culori intrepatrunse.
In ceea ce priveste personalitatea, pisicile Calico au trasaturi similare cu cele ale pisicilor Tortoiseshell: sunt impertinente, indraznete si foarte independente. Dar, pe de alta parte, pisicile Calico sunt si foarte dulci, afectuoase, iubitoare si foarte loiale.

Pisicile Calico sunt in majoritate femele, iar extrem de putinii masculi sunt sterili si pot avea diverse probleme de sanatate.

Multe popoare au credinta ca pisicile Calico aduc noroc, in SUA ele purtand chiar porecla de “pisica de bani”, iar in Japonia ele aflandu-se chiar la originea papusilor Maneki-Neko, vestit pentru ca aduc noroc. Statul Maryland din SUA a decretat oficial in 2001 pisica Calico “pisica de stat”, intrucat are pe blana culorile reprezentative ale statului.

Publicat la: 01-07-2021
Distribuie: Tweet