Sterilizarea (castrarea) pisicilor. Argumente pro. | 4animale.ro

Sterilizarea (castrarea) pisicilor. Argumente pro.

Reproducere Pisici

Pisica si puii sai

Sterilizarea pisicilor este o procedura benefica atat pentru animal cat si pentru stapan. Multa vreme s-a crezut ca interventia chirurgicala de castrare trebuie efectuata numai dupa ce pisica a avut un rand de pui, dupa ce pisica a implinit 6 luni sau dupa ce a avut primul ciclu de “calduri”. Totusi, cercetarile actuale au demonstrat ca sterilizarea poate fi efectuata fara probleme chiar si de la varsta de 2-3 luni. Mai mult decat atat, se pare ca sterilizarea la varste mici prezinta chiar avantaje (ex: recuperare mai rapida). Consultati-va cu un medic veterinar, el este singurul care poate decide ce este mai bine pentru pisica sau motanelul dumneavoastra! Castrarea este o interventie chirurgicala simpla, care in general nu pune probleme, pisicile recuperandu-se in doar cateva zile.


Iata mai jos motivele pentru care recomandam sterilizarea pisicilor:

1. Pisicile sterilizate sunt mai sanatoase si traiesc mai mult. Prin sterilizare se elimina riscurile ca pisicile sa dezvolte o multitudine de afectiuni mortale ale aparatului reproducator: cancerul uterin, cancerul ovarian, piometrul, endometrita, cancerul mamar, displazia mamara, cancerul testicular, epididimita etc.

2. Pisicile sterilizate nu vor mai experimenta stresul generat de perioadele de calduri. In perioada de calduri pisicile nu isi pot controla instinctele sexuale si manifesta o serie de comportamente care pot fi deranjante. Ele vor incerca prin toate mijloacele sa-si gaseasca un partener sexual si vor fi capabile chiar sa evadeze din casa. Castrarea va elimina astfel riscurile de evadare a animalului, de ranire accidentala sau de agresiune din partea altor pisici in timpul ritualului de imperechere.

3. Pisicile castrate nu vor mai manifesta comportamente agresive sau agresivitatea se va reduce mult.

4. Pisicile sterilizate sunt companioni mult mai buni. Ele sunt mai calme si mai afectuoase, mai putin inclinate sa dezvolte probleme de folosire a litierei etc.

5. Odata sterilizate, pisicile pot fi gazduite in perechi sau chiar grupuri, fara a exista pericolul unor gestatii neplanificate si repetate. De asemenea riscul aparitiei unor conflicte si agresiuni este mult redus.

6. Pisicile castrate nu isi vor mai marca teritoriul cu urina. Desi pare greu de crezut nu numai motanii isi marcheaza teritoriul ci si femelele o fac. Urina pisicilor este urat mirositoare si acest obicei de marcare poate deveni foarte deranjant pentru stapan.

7. Prin sterilizare impiedicati cresterea numarului de pisici abandonate sau crescute in conditii necorespunzatoare. Retineti ca o pisica fertila si urmasii sai pot da nastere unui numar impresionant de circa 70.000 de pui in numai 6 ani! Daca va sterilizati pisica nu va veti putea numara printre cei care, cu iresponsabilitate, nu fac decat sa mareasca numarul animalelor care duc o viata chinuita sau trebuie eutanasiate.

Atentie! Daca va decideti sa castrati pisica alegeti un veterinar care a mai efectuat cu succes astfel de proceduri si sfatuiti-va cu el in ceea ce priveste aspectele pre-operatorii si ingrijirea post-operatorie.

Publicat la: 19-08-2008
Distribuie: Tweet