Ce sunt pisicile Tortoiseshell? | 4animale.ro

Ce sunt pisicile Tortoiseshell?

Ingrijire Pisici

Pisica Tortoiseshell

Pisicile Tortoiseshell sunt acele pisici a caror blana are trei culori: negru, portocaliu si alb, aceste culori fiind insa intrepatrunse, imbinate in blana. In acest fel se deosebeste blana lor de cea a pisicilor Calico. Tortoiseshell inseamna, in limba engleza, “carapace de testoasa”. Modelele din blana acestor pisici sunt atat de diverse  si sunt atat de proprii fiecarei pisici, incat nu pot exista niciodata doua pisici Tortoiseshell cu acelasi “model” pe blana.

Asadar, Tortoiseshell nu reprezinta o rasa, ci un “model” de blana, model care poate aparea atat la pisicile de rasa cat si la cele europene, “maidaneze”. Gasim exemplare Tortoiseshell in rasele American Shorthair, British Shorthair, Cornish Rex, Persian sau Maine Coon, precum si in alte cateva.

Blana pisicilor Tortoiseshell prezinta, in general, un amestec de negru cu portocaliu vibrant, dar unele exemplare pot avea inserate si culorile crem si/sau auriu. Pisicile Tortoiseshell sunt, genetic, foarte asemanatoare cu pisicile Calico. De fapt, de multe ori este greu sa facem diferenta intre aceste doua modele de blana. Totusi, diferenta de baza este aceea ca la pisicile Calico intalnim pe blana portiuni de culoare unica, uniforma, compacta, pe cand la pisicile Tortoiseshell cele trei culori sunt intrepatrunse, imbinate in blana. Anumite pisici pot avea insa si pete amestecate; intretesute printre petele de culoare compacta pete de culori intrepatrunse.

In ceea ce priveste personalitatea, pisicile Tortoiseshell sunt cunoscute ca fiind deosebite de alte pisci, probabil tocmai de aceea sunt si atat de iubite. Ele sunt pline de energie, impertinente si chiar usor agresive. Toate aceste trasaturi sunt apreciate de stapanii lor si se constituie in ceea ce se numeste tortitudine.

Pisicile Tortoiseshell sunt in majoritate femele, iar extrem de putinii masculi sunt sterili si pot avea diverse probleme serioase de sanatate.

Multe popoare au credinta ca pisicile Tortoiseshell aduc noroc si exista multe legende despre ele. Folclorul din Sud-Estul Asiei ne spune ca aceste pisici au aparut din sangele unei zeite tinere. In Japonia se crede ca pisicile Tortoiseshell apara de fantome, iar in SUA ele sunt considerate pisici care aduc noroc de bani. 

Publicat la: 02-07-2021
Distribuie: Tweet