Pisica - un carnivor adaptat | 4animale.ro

Pisica - un carnivor adaptat

Ingrijire Pisici

Veta.

Felinele sunt carnivore care trebuie sa vaneze si sa-si omoare prada pentru a supravietui. Ele sunt capabile sa alerge cu viteze foarte mari in urmarirea prazii. Majoritatea felinelor sunt bune cataratoare, folosind copacii sau bolovanii ca pe "posturi de observatie" de unde pot urmari prada sau unde se pot retrage atunci cand se simt amenintate.

Ochii
Stramosii pisicilor se hraneau in special cu mici rozatoare care erau active mai ales la apus si in timpul noptii. Astfel, ochii pisicilor sunt adaptati sa perceapa obiectele chiar si in intuneric, acesta reprezentand un avantaj substantial la vanatoare. Ochii pisicilor sunt mari si au pupile care se pot dilata foarte mult atunci cand este intuneric. In acest fel o cantitate cat mai mare de lumina poate fi captata pe retina. Retina mamiferelor contine celule receptoare specializate numite bastonase si conuri. Celulele bastonas sunt sensibile la lumina de intensitate scazuta, datorita prezentei unui pigment numit rodopsina (purpura). Acest pigment se modifica sub influenta razelor de lumina de joasa intensitate, determinand generarea unor impulsuri nervoase de-a lungul nervului optic, catre creier unde sunt interpretate. Celulele con sunt stimulate de lumina puternica si produc imagini mai precise decat celulele bastonas. Ele sunt responsabile cu detectarea culorilor. Ochii pisicilor contin o proportie mai mare de celule bastonas decat celule con, fiecarui con corespunzandu-i 25 de bastonase. Experimentele au dezvaluit ca celulele con sunt sensibile numai la albastru si verde, pisica neputand percepe culoarea rosu.

Pisicile, la fel ca alte mamifere, prezinta in spatele retinei un strat numit tapetum lucidum care, stimulat, produce o imagine intensificata. Tapetum lucidum poate fi clar vazut pe timpul noptii, cand o lumina este pozitionata catre ochii pisicii. Stralucirea accea verde-galbuie, celebrul "ochi de pisica", este de fapt tapetum lucidum.

Pisicile au vederea de zi si perceptia culorilor mai slabe decat ale omului. Ele detecteaza mai bine obiectele in miscare decat cele statice. Totusi, in lumina difuza sau in intuneric, vederea pisicilor este cu mult superioara vederii omului.

Publicat la: 08-11-2007
Distribuie: Tweet