Pisica - un carnivor adaptat - pagina 3 | 4animale.ro

Pisica - un carnivor adaptat

Ingrijire Pisici

Veta.

Echilibrul
Pisicile sunt cataratoare abile, cu un echilibru de invidiat. Ghearele le permit sa se agate atunci cand se catara iar coada este folosita pentru contrabalansare. Organele raspunzatoare pentru echilibru sunt niste canale semicirculare, umplute cu fluid, situate in urechea interna si care transmit creierului informatii spre a fi procesate. Procesarea informatiilor despre pozitia spatiala, natura suprafetei pe care pisica se catara etc. este extrem de rapida. Astfel, semnale electrice sunt transmise grupelor musculare specifice, permitand pisicii sa se miste repede si sa-si pastreze echilibrul chiar si in situatii dificile.

Desigur, uneori chiar si pisicile pot "intra in bucluc". De obicei, le este prea frica sa se coboare din copaci sau de pe suprafete inalte si trebuiesc ajutate. Alteori pisicile pot aprecia gresit distantele sau isi pot pierde echilibrul si cadea. Totusi, in cadere, o serie de reflexe de indreptare intra in actiune si pisica aterizeaza intotdeauna pe labute. Aceasta abilitate minimizeaza riscul unor leziuni, dar nu il poate inlatura total, mai ales atunci cand animalul cade de la o inaltime mare, pe o suprafata dura.

Pisicile sunt celebre pentru capacitatile lor remarcabile de a scapa din situatii riscante si dificile. De aici provine si sintagma "pisica are noua vieti".

Dentitia
Pisicile au dentitia specifica a carnivorelor, adaptata pentru a ucide prada si pentru a manca atat carne cat si oase. In special caninii sunt bine dezvoltati si adaptati pentru a musca prada de ceafa, cu scopul sectionarii coloanei vertebrale cervicale. Acesti canini sunt insa si "arme" formidabile atunci cand pisica este implicata intr-o lupta. Ultimii premolari de pe maxilari si primii molari de pe mandibula sunt cele mai mari masele si poarta numele de carnasiere. Carnasierele au varfuri cu margini ascutite si sunt folosite pentru sfasierea carnii. Cei mai mici dinti sunt incisivii, situati intre canini. Acestia sunt folositi pentru a cara prada (sau puii de catre mama) si pentru a desprinde bucatele mici de carne.

Publicat la: 08-11-2007
Distribuie: Tweet