Mancarea de pisici. “Bunul, răul si urâtul.” | 4animale.ro

Mancarea de pisici. “Bunul, răul si urâtul.”

Hrana Pisici

Pisici mancand

Oferta de mancare pentru pisici de pe piata este foarte bogata, dar, din nefericire, majoritatea produselor au o calitate cel putin indoielnica, daca nu foarte slaba. Desi pare greu de crezut, mancarurile care beneficiaza de cea mai multa publicitate sunt, de fapt, cele mai proaste, unele continand chiar ingrediente vatamatoare pentru sanatatea felinelor noastre. De asemenea, nu va lasati indusi in eroare de frumusetea si dragalasenia reclamelor, ele nu reprezinta nicio garantie ca produsul este de calitate!

Atunci cand aduceti acasa o noua pisica, oferiti-i in prima saptamana mancarea cu care ea a fost obisnuita. Abia apoi, daca decideti sa-i schimbati mancarea, oferiti-i treptat, initial in cantitati mici, o noua optiune. Procesul de schimbare a mancarii este ideal sa se intinda pe circa 2 saptamani, pentru a evita eventualele probleme de digestie care pot aparea. Desi foarte multi oameni cred ca pisicile trebuie sa bea lapte, acest lucru nu este adevarat. Mai mult decat atat, multe pisici sunt intolerante la lactoza si pot avea probleme de digestie atunci cand consuma lapte.

Iata cateva aspecte pe care sa le aveti in vedere atunci cand alegeti mancarea pisicii:
- pisicile sunt carnivore, ele nu pot supravietui cu mancare vegetariana si au nevoie de circa 3 ori mai multe proteine in dieta decat omnivorele. De exemplu, spre deosebire de oameni sau de caini, organismele pisicilor nu-si pot extrage energia din carbohidrati. Astfel, oferiti-le doar mancare de pisici, nu mancare destinata altor categorii de animale. Pisicile au absoluta nevoie de taurina, ingredient care se gaseste in mancarea de pisici, altfel pot orbi sau dezvolta probleme cardiace.
- mancarea de calitate poate fi mai scumpa decat cea obisnuita, dar pe termen lung isi va justifica banii si va va scuti de alte cheltuieli generate de o sanatate precara a pisicii, datorata unei diete nesatisfacatoare din punct de vedere nutritiv. Mancarea de slaba calitate cauzeaza obezitate, diabet, boli cardiovasculare si multe alte probleme de sanatate.

Mancare uscata sau umeda?
Parerile specialistilor cu privire la acest aspect sunt impartite, unii recomanda majoritar hrana uscata, altii majoritar hrana umeda. Cert este ca amandoua sunt bune, fiecare avand avantajele ei, iar daca sunt bine alese, sunt si nutritiv complete.

Mancarea uscata este mai economica; poate fi lasata in bolul pisicii pentru perioade lungi de timp fara a se strica; este concentrata din punct de vedere energetic (adica pisica poate manca in timp mai scurt o cantitate mai mare de calorii), poate ajuta pisica la mentinerea sanatatii dentare si are, in general, mai multi carbohidrati si mai putine proteine decat mancarea uscata.

Mancarea umeda este mai scumpa; se strica usor daca este lasata in bolul pisicii si nu este consumata; contine mai multa apa; este mai putin densa energetic si contine, in general, mai multe proteine si grasimi decat carbohidrati. Acest tip de mancare este util pisicilor care nu beau suficienta apa fiind astfel predispuse afectiunilor renale sau celor bolnave de diabet.

Totusi, esential este ca pisica sa manance o mancare (fie uscata, fie umeda, fie o combinatie de uscata cu umeda) care sa-i asigure toti nutrientii, in cantitatile necesare. De asemenea, important este ca pisica sa aiba mereu la dispozitie, la discretie, apa curata si proaspata. Asigurati-va ca algeti pentru pisica dumneavoastra o mancare potrivita pentru varsta ei.

“Bunul”
Mancarea buna pentru pisici este cea completa (are specificata pe ambalaj aceasta expresie: “mancare completa”), care are carnea pe primul loc in lista de ingrediente. Este important ca eticheta sa specifice si tipul de carne pe care mancarea il contine: pasare, vita, peste etc. (se pare ca, cea mai buna carne pentru pisici este cea de pasare). Aceste mancaruri poate ca nu sunt prea ieftine, dar ieftinul si cel mai bunul nu sunt nicidata prieteni!

“Raul”
In cazul nostru, “raul” este mancarea de pisici care nu contine carne in lista de ingrediente. Evitati mancarurile care contin in lista de ingrediente “produse derivate din carne”. Aceasta expresie se refera la partile din carcasa animalelor care nu sunt consumate de oameni (organe, oase, gheare, ciocuri etc.). De asemenea, se refera si la carne provenita de la animale bolnave, moarte sau aflate pe moarte sau la carne alterata. Acestea pot contine tesuturi canceroase.

“Uratul” 
In cazul nostru “uratul” se refera la mancarea care contine foarte mult porumb, grau, cereale integrale si soia. Intrucat pisicile sunt animale carnivore, toate acest graunte nu au nicio valoare nutritiva pentru ele si sunt foarte greu de digerat, cauzand probleme renale. Evitati mancarurile care contin BHA, BHT si ethoxyquin.

Calitatea este cea care conteaza, nu cantitatea. O mancare ieftina este, in general, nepotrivita si/sau insuficienta nutritiv si va lasa urme asupra sanatatii pisicii dumneavoastra, atragand dupa ea costuri suplimentare cu veterinarii si tratamentele. Dieta pisicii este de extrema importanta, nu tratati aceasta problema cu usurinta!

Publicat la: 14-01-2021
Distribuie: Tweet