Excrementele papagalilor - examinare si interpretare - pagina 4 | 4animale.ro

Excrementele papagalilor - examinare si interpretare

Sanatate Papagali

Papagal nimfa.

Diareea
Majoritatea stapanilor de papagali confunda diareea cu poliuria. Diareea este mult mai putin frecventa decat se crede si poate fi determinata de multe afectiuni. Un papagal are diaree numai daca fecalele (partea solida a gainatului) nu mai sunt solide si bine formate, ci se prezinta intr-o forma lichida, alaturi de urati si urina. Diareea poate aparea totusi ocazional si datorita stresului, insa in acest caz nu se intalneste decat la una sau maxim doua excretii in 24 de ore. Deseori, un papagal care are diaree va avea cloaca murdara de fecale.
Poliuria reprezinta cesterea volumului de urina si urati din excremente, in conditiile in care fecalele sunt totusi bine formate si de consistenta solida. Pentru a face mai usor diferenta intre cele doua notiuni retineti ca diareea se refera numai la fecale!
Poliuria poate fi un  fenomen normal (atunci cand survine in urma unei diete bogate in vegetale, in urma unui consum mare de lichide sau in urma unei experiente traumatizante) sau poate fi semnul a numeroase boli (infectii virale, alergii, tumori etc.).
Alte aspecte care trebuie supravegheate
Foarte important este sa examinati si cloaca pasarii (orificiul prin care se elimina excrementele). Aceasta trebuie sa fie in permanenta curata, fara urme de excremente si sa nu prezinte excrescente anormale.
Un alt aspect care trebuie atent monitorizat este frecventa cu care pasarea excreta. Orice modificare semnificativa (in sensul cresterii sau scaderii frecventei) trebuie semnalata medicului veterinar.
Excrementele pasarilor nu au miros. Astfel, orice miros neplacut detectat este un semn ca papagalul trebuie consultat de un medic veterinar. Totusi, unii papagali nu excreta pe timpul noptii, iar dimineata elimina excremente voluminoase care pot mirosi usor.
Daca observati viermi in fecalele papagalilor inseamna ca acestia trebuie urgent deparazitati.

Publicat la: 23-10-2008
Distribuie: Tweet