Excrementele papagalilor - examinare si interpretare | 4animale.ro

Excrementele papagalilor - examinare si interpretare

Sanatate Papagali

Papagal nimfa.

Pasarile sunt maestrii disimularii. Instinctele de supravietuire determina papagalul sa ascunda foarte bine orice manifestare de boala, ceea ce face ca atunci cand observam in sfarsit ceva in neregula cu pasarea, ea sa fie deja foarte bolnava. In aceste conditii, examinarea si interpretarea aspectului excrementelor pasarilor noastre devin extrem de importante, pentru ca ne pot oferi indicii pretioase despre sanatatea exemplarelor.
De multe ori, stapanii de papagali devin “obsedati” de aspectul excrementelor pasarilor lor, dar acest lucru nu este tocmai rau. Este chiar foarte bine sa inspectam zilnic gainatul papagalilor pentru a putea observa imediat orice modificare intervenita in aspectul si/sau structura acestuia.
Acest articol nu inlocuieste vizita la veterinar si nu acopera nici toate modificarile posibile, nici toate cauzele acestora. Ca regula generala, orice modificare a excrementelor papagalului, care se mentine mai mult de 24 de ore trebuie de urgenta semnalata unui medic veterinar!
Pentru ca examinarea excrementelor sa fie facuta cu usurinta va recomandam sa captusiti fundul coliviei cu hartie sau servetele de hartie. Nu folositi nisip, rumegus sau alte materiale, acestea modifica aspectul gainatului sau il absorb, nepermitandu-va o examinare concludenta.
Totusi, intrebarea legitima pe care toti stapanii de papagali si-o pun este: cum trebuie sa arate excrementele?
Gainatul pasarilor este alcatuit din 3 componente: fecalele, uratii si urina. In cele ce urmeaza le vom analiza pe fiecare, detaliind si modificarile ce pot interveni si care trebuiesc urmarite.
Fecalele
Fecalele sunt partea solida, centrala a excrementelor, care sunt expluzate din colon si reprezinta mancarea digerata. Ele au un aspect tubular si culoarea lor depinde de alimentele pe care papagalul le-a ingerat. Fecalele unui papagal sanatos, care are o dieta echilibrata, au de regula o culoare verde inchis sau maronie si pot fi segmentate sau incolacite ca o spirala.

Publicat la: 23-10-2008
Distribuie: Tweet