Au papagalii nevoie sa manance nisip? - pagina 2 | 4animale.ro

Au papagalii nevoie sa manance nisip?

Ingrijire Papagali

Nisip mineral

Nisipul solubil este organic si este alcatuit in principal din particule de cochilii de scoici sfaramate si os de sepie. Acest tip de nisip este usor dizolvat de enzimele din stomacul pasarilor si nu se poate acumula in sistemul lor digestiv. Astfel, acest tip de nisip nu faciliteaza in niciun fel digestia, singurul sau rol eventual pozitiv fiind acela de a aduce un aport suplimentar de calciu in corpul papagalilor. Totusi, va recomandam sa evitati si acest tip de nisip intrucat s-au inregistrat multe cazuri de otravire a papagalilor cu metale grele datorita recoltarii scoicilor, din care se obtine acest nisip, de pe plaje poluate si contaminate.

Asadar, folosirea nisipului pentru papagali nu aduce de fapt nici beneficiu, ba chiar poate crea nenumarate probleme.

Probleme care pot fi cauzate de ingerarea nisipului

Daca un papagal ingereaza prea mult nisip acesta se poate acumula in sistemul digestiv blocandu-l sau producand leziuni. Astfel de situatii de sfarsesc de multe ori tragic daca nu se intervine de urgenta.

De multe ori, pasarile care au o alimentatie dezechilibrata vor fi in continua cautare de nutrienti si, din acest motiv, vor avea tendinta sa manance prea mult nisip. De asemenea, pasarile bolnave s-ar putea sa caute sa ingereze mai mult nisip decat de obicei.

Multe pasari prezinta in captivitate un comportament modificat fata de cel din habitatul natural, ceea ce poate crea multe probleme. Astfel, din plictiseala, papagalii se pot indeletnici mult mai des decat ar trebui cu “degustatul” nisipului. Stapanii nu pot controla in permanenta cantitatea ingerata de pasari si de aceea se recomanda evitarea completa a nisipului. Ani de studii, cercetari si experimente au dovedit ca papagalii carora li se ofera o dieta echilibrata si diversificata nu sufera in nici un fel de pe urma lipsei nisipului.

Daca totusi, in ciuda tuturor sfaturilor, alegeti sa oferiti nisip papagalilor dumneavoastra retineti macar urmatoarele:

- Oferiti numai nisip solubil si in cantitati foarte mici. Nu lasati tavita cu nisip la discretia pasarii in permanenta.

- NU asezati nisipul pe fundul coliviei! Nisipul este mediu de cultura pentru bacterii! Fecalele pasarilor cazute in nisip favorizeaza dezvoltarea necontrolata a unor germeni patogeni in colivia papagalului dumneavoastra.

- Verificati cu atentie pe ambalaj compozitia nisipului! Evitati nisipul care contine carbune sau diferite metale grele!

Publicat la: 09-07-2008
Distribuie: Tweet