Subiectul nisipului pe care papagalii nostri “trebuie” sa-l inghita este unul foarte controversat. Desi foarte multi ani s-a crezut ca toate pasarile au nevoie de nisip si pietricele in stomac pentru a-si putea digera hrana, ultimele studii efectuate au aratat ca numai anumite specii de pasari trebuie intr-adevar sa consume nisip.
Sistemul digestiv al pasarilor si rolul nisipului
Sistemul digestiv al pasarilor este complex si specializat pentru o hranire rapida si eficienta (pasarile consuma zilnic o cantitate de hrana de pana la 20% din greutatea corporala). Cea mai activa parte a sistemului digestiv este stomacul, alcatuit din 2 parti distincte: stomacul glandular (care secreta enzimele necesare digerarii hranei) si stomacul musculos – pipota (care “macina” mecanic hrana). Unele seminte au coji foarte tari care nu pot fi dizolvate de enzimele din stomacurile pasarilor si trebuiesc macinate in pipota. Aceasta activitate mecanica de zdrobire se realizeaza cu ajutorul nisipului si pietrisului ingurgitat de pasare. Astfel, pasari ca gainile, porumbeii, gugustiucii si altele, care inghit semintele intregi, fara a le decoji, au nevoie de nisip in pipota pentru a putea “strapunge” coaja fibroasa a semintelor si a ajunge la miezul hranitor. Acesta este singurul rol al nisipului pe care anumite specii de pasari il inghit.
Insa papagalii sunt pasari care decojesc semintele inainte sa le inghita. In cazul lor pipota nu are nevoie de nisip pentru a putea macina coaja dura. In mediul lor natural papagalii mananca de cele mai multe ori ceea ce gasesc, nu ceea ce doresc sau ceea ce le place. In aceste conditii ei pot uneori sa ingurgiteze si nisip sau alte particule dure atunci cand este nevoie sa se hraneasca cu ceva mai greu de digerat. Totusi in captivitate alimentatia papagalilor este cu mult diferita, ei mananca multe fructe si legume, alimente moi sau pelete special concepute pentru ei, iar semintele le decojesc. In aceste conditii nisipul nu este necesar, ba chiar poate cauza probleme grave.
Tipuri de nisip
In magazinele de specialitate exista 2 tipuri de nisip destinat papagalilor: nisipul insolubil si nisipul solubil.
Nisipul insolubil este format in principal din particule de silicati si alti compusi similari si el nu poate fi degerat de enzimele din stomacul pasarilor. Odata ingerat acest nisip poate ramane in aparatul digestiv al pasarilor luni sau chiar ani de zile pana este eliminat prin fecale. De multe ori acest tip de nisip contine carbune care este daunator intrucat modifica absorbtia vitaminelor A, B2 si K, ducand la deficiente. Nu oferiti niciodata acest tip de nisip papagalilor dumneavoastra!
Publicat la: 09-07-2008
Distribuie: Tweet