Leul - regele animalelor - pagina 4 | 4animale.ro

Leul - regele animalelor

Leu

Reproducere
Leoaicele isi ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 3-4 ani. Leii nu au o perioada anume de imperechere si se pot reproduce de mai multe ori pe an. Femelele se pot imperechea cu mai multi masculi, iar pe parcursul perioadei de imperechere (care poate dura cateva zile) un cuplu poate copula de 20-40 de ori, lasand la o parte orice alta activitate (inclusiv hranirea).
Perioada de gestatie dureaza circa 110 zile, la sfarsitul acesteia femela dand nastere la 1-4 pui, orbi si aproape total neajutorati. Femela isi amenajeaza un cuib intr-o regiune izolata si protejata, departe de restul grupului, iar puii sunt introdusi in grup abia la varsta de 6 saptamani. Intarcarea puilor are loc la varsta de 6-7 luni.
Deseori, femelele dintr-un grup isi sincronizeaza perioadele de estru in asa fel incat toate sa dea nastere puilor aproximativ in acelasi timp. Astfel, ele vor avea grija de pui impreuna si acestia vor avea mai multe sanse de supravietuire.
Conservare
Populatiile de lei sunt actualmente in descrestere rapida, cauza acestui fenomen nefiind inteleasa in intregime. Totusi, se pare ca factorul cel mai important este omul si actiunile sale care au ca rezultat micsorarea habitatelor speciei. Autoritatile au elaborat diverse programe de protectie a acestui animal extraordinar, concentrandu-se in special pe specia africana. Se incearca reproducerea in captivitate in vederea reintroducerii speciei in habitatele sale originale. O problema serioasa intampinata de cercetatori este insa asigurarea diversitatii genetice a populatiilor de lei din captivitate. Aceeasi problema exista insa si in libertate, intrucat populatiile de lei din Africa de Vest sunt izolate de populatiile din Africa Centrala si astfel nu se pot improspata genele.

Publicat la: 11-08-2008
Distribuie: Tweet