Psitacoza - febra papagalilor | 4animale.ro

Psitacoza - febra papagalilor

Sanatate Papagali

Chlamydophila psittaci in celulele ficatului

Psitacoza este o boala infectioasa grava, cunoscuta si sub alte denumiri: febra papagalilor, ornitoza sau clamidioza. Psitacoza afecteaza peste 150 de specii de pasari, printre care nu se numara numai papagalii, ci si porumbeii, gainile, curcanii, ratele, dar si pasarile salbatice. In general, termenul de “psitacoza” se foloseste in cazul papagalilor, iar cel de “ornitoza” in cazul altor specii de pasari. De asemenea, psitacoza poate fi transmisa de la pasari si omului, putand cauza pneumonii severe!

Psitacoza este cauzata de bacteria Chlamydophila psittaci (Chlamydia psittaci) si poate fi acuta sau cronica, simptomatica sau asimptomatica. Astfel, unele pasari pot fi mult timp doar purtatoare ale infectiei, fara a manifesta simptome, iar boala propriu-zisa sa se declanseze doar in conditii de stres sau de imunitate scazuta. Bacteria C. psittaci se transmite foarte usor, in special prin contactul cu excrementele sau secretiile nazale ale altor pasari infectate, dar si prin ingerarea de mancare eventual infestata de la rozatoare sau prin contactul cu penele unei pasari purtatoare. Ea este o bacterie foarte rezistenta, care poate supravietui in fecale sau secretii pentru perioade lungi de timp (pana la cateva luni). De asemenea, psitacoza poate fi transmisa de mama la oua, cauzand moartea prematura a puilor in cuib.

Atentie! Acest articol nu inlocuieste vizita la veterinar, el are doar un rol informativ!

Simptome
Simptomele psitacozei sunt numeroase si pot fi foarte variabile, depinzand de specia din care face parte pasarea si de gravitatea infectiei. Tocmai de aceea este deseori greu de pus diagnosticul de psitacoza. Exista si cateva teste de laborator care pot fi utilizate pentru stabilirea diagnosticului, dar acestea nu prezinta o siguranta de 100%. Printre speciile de papagali cele mai sensibile la psitacoza se numara papagalii nimfa si papagalii Neophema. Iata cateva dintre cele mai des intalnite simptome:

- conjunctivita, blefarita (ochi umflati si/sau care prezinta secretii)
- dificultati de respiratie
- diaree
- urati de culoare verde
- letargie
- inapetenta (lipsa poftei de mancare)
- slabiciune
- penaj zburlit
- secretii nazale
- stranut

Publicat la: 12-01-2010
Distribuie: Tweet