Psitacoza - febra papagalilor - pagina 2 | 4animale.ro

Psitacoza - febra papagalilor

Sanatate Papagali

Chlamydophila psittaci in celulele ficatului

Majoritatea acestor simptome sunt caracteristice si altor boli, singurul care poate da o indicatie relativ mai clara asupra psitacozei fiind prezenta secretiilor de la nivelul ochilor. Tocmai de aceea este indicat sa aveti in vedere o posibila psitacoza daca papagalul dumneavoastra prezinta astfel de manifestari.

Tratament
Cu cat boala este dignosticata mai curand cu atat exista mai multe sanse ca tratamentul sa functioneze corect. Este foarte important sa intelegem ca singurul care poate trata un papagal bolnav este veterinarul. Internetul sau prietenii ne pot oferi informatii, insa, daca avem suspiciuni cu privire la sanatatea pasarii noastre, prima persoana la care apelam trebuie sa fie veterinarul. El va sti cu siguranta cum sa abordeze problema si, daca e cazul, ce tratament sa prescrie. NU incercati sa tratati singuri papagalul! Nici un papagal nu trebuie diagnosticat decat in urma unui examen clinic.

Psitacoza se trateaza cu antibiotice din gama tetraciclinelor, la care bacteria C. psittaci este sensibila. In ceea ce priveste dozarea si administrarea, ele vor fi stabilite de medicul veterinar. Tratamentul este unul de lunga durata intrucat cele administrate doar cateva zile pot produce o ameliorare a bolii, fara a elimina complet infectia. Boala nu da imunitate si o alta infectie poate fi contactata ulterior.

Prevenire
Este foarte important sa achizitionati pasari sanatoase, de la surse de incredere (crescatori), care au fost crescute si gazduite in medii curate si igienice. Astfel, limitati substantial posibilitatea unei infectari cu bacteria raspunzatoare de psitacoza.

Carantina exemplarelor de pasari noi introduse alaturi de pasarile din casa dumneavoastra este extrem de importanta si trebuie respectata pentru minim 30-45 de zile (detalii aici).
De asemenea igiena mediului in care traieste pasarea este vitala, curatirea si dezinfectarea coliviilor si a tuturor accesoriilor fiind de extrema importanta.

Transmitere la om
Intrucat psitacoza este o zoonoza grava, va recomandam sa luati masuri de igiena suplimentare pentru protectia dumneavoastra! In cazul in care prezentati simptomele unei gripe sau ale unei infectii respiratorii, nu uitati sa specificati medicului care va trateaza ca detineti pasari de companie.

Publicat la: 12-01-2010
Distribuie: Tweet