Raia la pasari | 4animale.ro

Raia la pasari

Sanatate Papagali

Perus cu raie

Raia pasarilor este o dermatoza parazitara cauzata de acarieni din genul Knemidokoptes. Exista doua tipuri de acarieni din acest gen, unul dintre ei putand provoca si mancarimi severe. Acesti paraziti isi petrec intreaga viata in pielea pasarilor, unde sapa "galerii" pentru a-si depune ouale. Pasarile cele mai expuse la a dezvolta raie sunt perusii, dar nici alte specii nu sunt ferite de acest pericol. Raia nu afecteaza numai papagalii, ci si zebrele australiene, canarii, porumbeii, gainile, ratele, dar si pasarile salbatice. Uneori infectia poate fi ascunsa, pasarea neprezentand simptome pentru perioade lungi de timp (chiar cativa ani!). Raia se poate transmite de la pasare la pasare prin contacte dese si/sau prelungite. Astfel, in momentul in care detineti mai multe pasari si una dintre ele are raie este necesar sa luati masuri preventive pentru a stopa eventuala raspandire a bolii si la celelalte pasari.
Atentie! Acest articol nu inlocuieste vizita la veterinar, el are doar un rol informativ!

Simptome
Perusul sau pasarea afectata de raie prezinta cruste albicioase pe cerom, la colturile ciocului, pe picioare sau, in stadii avansate ale bolii, in jurul ochilor, pe gat si chiar in jurul cloacei. Pielea are aspect solzos si este ingrosata, uscata si umflata pe alocuri. Lasata netratata boala poate duce la deformarea ireversibila a degetelor pasarii, a unghiilor sau a ciocului, datorita faptului ca acarianul raiei afecteaza zonele de crestere a unghiilor si ciocului.

Tratament
Cu cat boala este dignosticata mai curand cu atat exista mai multe sanse ca tratamentul sa functioneze corect si rapid. Este foarte important sa intelegem ca singurul care poate trata corect un papagal bolnav este veterinarul. Internetul sau prietenii ne pot oferi informatii, insa, daca avem suspiciuni cu privire la sanatatea pasarii noastre, prima persoana la care apelam trebuie sa fie veterinarul. El va sti cu siguranta cum sa abordeze problema si, daca e cazul, ce tratament sa prescrie. NU incercati sa tratati singuri papagalul! Nici un papagal nu trebuie diagnosticat decat in urma unui examen clinic, mai ales ca exista si alte afectiuni ale caror simptome seamana cu cele produse de raie. Veterinarul va va prescrie un tratament cu antiparazitare si va supraveghea evolutia bolii.

Publicat la: 20-01-2011
Distribuie: Tweet