Randunica de hambar (Hirundo rustica) - pagina 2 | 4animale.ro

Randunica de hambar (Hirundo rustica)

Hirundo rustica

Hrana lor este constituita in proportie de 99% din: muste (Diptera), cosasi si lacuste (Acrididae), greieri (Gryllidae), libelule (Anisoptera), coleoptere, paduchi de plante (Aphidoidea), fluturi si molii.

Dintre pradatori mentionam: uliul, dihorul, pisica, ciuful de padure, sobolanul etc.

Randunicile de hambar ajung la maturitate sexuala la varsta de 1 an si se reproduc de obicei din mai pana in august, scotand 2 randuri de pui in fiecare sezon de reproducere. Ele sunt monogame social (pentru detalii click aici), aceleasi perechi reformandu-se in fiecare primavara. De multe ori, o pereche se intoarce ani de-a randul la acelasi cuib pe care il repara si refoloseste. Masculii pot fi poligami, in special atunci cand pasarile se reproduc in colonii. Masculii atrag femelele cantand si etalandu-si coada. Studiile stiintifice efectuate au aratat ca femelele isi aleg partenerii in functie de lungimea cozii, dar si de simetria aripilor si cozii. Moller (1994) a observat chiar ca puii masculilor care au cozile mai lungi sunt mai viabili si mai sanatosi. De asemenea, se pare ca si masculii isi selecteaza partenerele tot in functie de lungimea penelor din coada.

Randunicile isi construiesc adesea cuiburile pe maluri sau pe grinzile exterioare ale cladirilor. Cuibul are forma de cupa, este construit din lut si captusit cu iarba, pene si alte materiale moi. Atat masculul cat si femela contribuie la constructie. Randunica depune in medie 3-7 oua albe cu pete mici roscate, pe care ambii parinti le clocesc (femela mai mult decat masculul). Incubatia dureaza 13-15 zile, puii eclozeaza asincron si sunt golasi si neajutorati. Puii vor parasi cuibul pentru prima oara dupa 3 saptamani de viata. Ambii parinti hranesc puii vreme de 4 saptamani, pana cand acestia sunt capabili sa se descurce singuri. Parintii isi hranesc puii foarte des (de cateva ori pe ora, pana la 400 de mese pe zi!) cu insecte pe care le vaneaza, le transforma intr-o “minge” compacta pe care o tin in gat si o transporta in cuib. De asemenea, parintii indeparteaza din cuib sacii fecali ai puilor.

Exista si exemplare care nu isi gasesc pereche (de obicei masculi) si acestia se alatura unei perechi ajutand-o la constructia si apararea cuibului, imperechindu-se ocazional cu femela respectiva. Uneori acesti masculi omoara puii perechii pentru a-si mari sansele de imperechere cu femela.

Publicat la: 23-06-2008
Distribuie: Tweet