Randunica de hambar (Hirundo rustica) | 4animale.ro

Randunica de hambar (Hirundo rustica)

Hirundo rustica

Randunicile sunt un grup de pasari din familia Hirundinidae, caracterizate prin capacitatea lor de a prinde insectele din zbor. Randunicile au coada in forma de furculita, uneori cu filamente lungi, iar ciocul lor este scurt, dar cu deschidere mare. Picioarele sunt scurte si sunt destinate prinderii mai degraba decat mersului. Randunicile sunt zburatoare foarte pricepute si acrobatice, care se reproduc in zonele temperate, dar migreaza la tropice sau in zonele temperate din sud atunci cand temperaturile scad, iar insectele cu care se hranesc dispar.

Randunica de hambar (Hirundo rustica) ierneaza in Africa subsahariana si Asia de Sud, precum si in Australia si America de Sud. Ea se intoarce primavara pentru a se reproduce in Europa (si in Romania), America de Nord, Africa de Nord sau Asia. Se cunosc 6 subspecii ale acestei specii: Hirundo rustica rustica; Hirundo rustica transitiva; Hirundo rustica savignii; Hirundo rustica gutturalis; Hirundo rustica tytleri; Hirundo rustica erythrogaster.

Randunica de hambar, originara din Africa, este cea mai raspandita specie de randunici. Ea este o pasare de mici dimensiuni, masurand circa 17-20cm lungime, cantarind circa 17-20g si avand o deschidere a aripilor de 32-34,5cm. Penajul dorsal este negru stralucitor cu luciu albastru-vanat, fruntea si beregata sunt roscate, iar partea ventrala este de culoare crem-bej deschis. Coada lor este lunga si adanc bifurcata. Dimorfismul sexual este slab evidentiat, totusi femelele tind sa aiba un colorit mai pal si cozile mai scurte.

Randunicile de hambar sunt pasari foarte adaptabile, care traiesc in proximitatea asezarilor umane, cautand habitate deschise de toate tipurile (inclusiv in zonele agricole), in apropierea apelor si pot fi intalnite adesea in apropierea fermelor, a hambarelor, podurilor, pontoanelor si a altor asezaminte de gen. Deseori randunicile se aduna in stoluri, iar in perioada de reproducere vaneaza in pereche. Cantecul randunicilor este un ciripit voios si placut. Ele canta atat individual cat si in grup. Randunicile de hambar pot trai 4-8ani.

Randunicile de hambar sunt insectivore diurne, avand un rol important in controlul populatiilor de insecte. Ele se hranesc din zbor, de obicei la 7-8m deasupra solului sau apelor putin adanci. Ele urmeaza deseori animalele, oamenii sau diferitele masini agricole, prinzand astfel insectele deranjate de acestea. Ocazional se hranesc si cu insecte pe care le culeg de pe ziduri, de pe plante sau direct de pe luciul apelor.

Publicat la: 23-06-2008
Distribuie: Tweet